2018. december 1., szombat

Várfalvy Emőke: Miért csökönyös a szamár?


Eredetmonda még nem volt a mostani sorozatunkban. Következzen hát egy csacsi(s) történet Várfalvy Emőkétől, Németh Ibolya grafikájával.


Hát az úgy volt, hogy Arthur Király, akit a legtöbben a kerek asztaláról, meg a kalandos módon megszerzett kardjáról ismernek, összehívta a világ legmenőbb lovagjait egy amolyan fesztivál félére. Volt reggel és este lovagi torna, napközben szabadulószobás játék várbörtönből és persze sárkánybörze. Mindenki kedvére válogathatott a divatos páncélok, jól szabott köpenyek között, megtanulhatta azt a tíz hőskölteményt, melyek a világ bármely hercegnőjét rögtön szerelembe ejtik. És sorolhatnánk mennyi hasznos venni és tudnivaló volt, ami egy valamire való lovagot érdekelhet.
Az egyik vásári sátornál igazi újdonságot: hátasokat árultak.
− Ne vesztegesse erejét gyaloglásra, érkezzen hátason a lovagitornákra! – hirdette a kikiáltó.
Volt ott mindenféle szerzet: ló, szamár, ökör, elefánt, teve, zsiráf, sőt még egy strucc is.
A lovagok kíváncsian nézegették a hátasokat és abban mindannyian egyetértettek, hogy a hátas valóban fontos kiegészítője lehetne egy lovagnak. De az, hogy melyik, már nem volt ilyen egyszerű kérdés.
Az második esti lakoma végén szóba is került a téma.
A struccról hamar lemondtak, mivel bár nagyon mutatós darab, s a tollai miatt biztosan a hercegnőnek is tetszene, mégsem praktikus, mert csak sovány lovagoknak ajánlották, homokos terepre, kizárólag páncél nélkül.
A zsiráf is a praktikusság okán esett ki, mert a színe és szőrének puhasága sokaknak tetszett, de a kisebb lovagvárak istállóiba nem fért volna be a nyaka miatt.
A tevét, bár az Afrikából érkezett lovagok egyhangúan támogatták, azért vetették el, mert fagypont alatt nagyon nehezen vagy egyáltalán nem indul, inkább csak bánatosan heverészik és várja a nyarat.
Az ökör a jobb étvágyú lovagok kedvence volt, mert erős és kényelmes. S nem elhanyagolhatóan újra hasznosítható is pecsenyeként. Csak sajnos túl lassú és sok paraszt is használja, így végül lemondtak róla.
Ahogy az elefántról is, ami pedig elsőre igazán jó választásnak tűnt fenséges méretei és praktikus, akár fegyvernek használható ormánya miatt. Csakhogy egy ekkora jószágot teletömni a kevésbé gazdag országok lovagjai nem tudtak volna.
Maradt hát versenyben a ló és a szamár, amiket hamar el is hozattak a lakomára a kereskedővel.
A lovagok töprengve nézegették őket. Az egyik gyors és kecses, a másikat olcsó fenttartani és ha véletlenül leszédül róla a lovag, akkor sem esik nagyot. Mindkettő bírja a hideget, meleget, a hosszú utat, kényelmes és okos jószág. Hát melyik legyen?
Végül az egyik lovag előhúzott egy írást valami görög sikerírótól, Aesopus-tól, amit nem rég olvasott, s abban feketén-fehéren le volt írva, hogy a szamár buta.
− És a ló elegánsabb is, és a megnevezésünkhöz is passzol. Ló-lovag ugyebár  – tett pontot a vita végére a divatban jártas Lancelot, miután a lovagok egyhangúan megszavazták, hogy legyen a ló a hivatalos lovagi hátas.
A szamár ezen olyan nagyon megsértődött, hogy összes leszármazottjának megtiltotta, hogy valaha lovagot vegyen a hátára. Hát ennek köszönhető a szamarak csökönyössége, s kárörvendő iázása, ami annyit jelent:
Na persze, ha nincs ló, jó a szamár is?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése