Van olyan, kérem szépen, hogy a karácsonyi csúcsforgalomban néhány karácsonyi képeslap elkeveredik, és amikor később a postaládába teszi a kézbesítő, mi pedig megtaláljuk, kibontjuk és mohón elolvassuk - akkor nem a posta rendetlensége miatt bosszankodunk, hanem, annak örülünk, hogy egy kicsit visszacsempészte a szívünkbe a karácsony örömét. A mi postásunk szilveszterre kézbesített két küldeményt: Tóth Ági zenélő képeslapját és Tasnádi Emese londoni levelét.
.......................................................................................................................
Karácsonyváró a tél,
Fehér szárnyán szél zenél.
Mosolyog a Hold az égen,
Hóangyalkák szállnak szépen.
Ezüstfenyő tárja karját,
Tőlük várja hópalástját
Lent a völgyben szól a harang
Azt énekli: „Giling-galang”
Hirdeti a szent ünnepet,
A kis Jézus megszületett.
Fehér szárnyán szél zenél.
Mosolyog a Hold az égen,
Hóangyalkák szállnak szépen.
Ezüstfenyő tárja karját,
Tőlük várja hópalástját
Lent a völgyben szól a harang
Azt énekli: „Giling-galang”
Hirdeti a szent ünnepet,
A kis Jézus megszületett.
A zenés videóért katt a vers címére. (Zene: Trifán László, megjelent a Macskadomb című CD-n)
.......................................................................................................................
Bódi Kati illusztrációja |
Drága Adrikám!
Hogy vagytok? Hogy telnek a napjaitok? Milyen volt a
karácsonyotok? Sajnos idén nem találkozhattunk, mert nem tudtunk hazarepülni
Angliából. Talán majd húsvétkor…
De addig is, míg találkozunk, hadd meséljem el nektek az
első angliai karácsonyunk egy történetét!
Mert tudod,
az úgy volt, hogy karácsonykor bejglit kell enni. Ezt persze senki sem meri
állítani így konkrétan, de mindenki tudja, hogy a bejgli karácsonyi sütemény.
Anyáink már napokkal előtte gyúrják a tésztát, dagasztják, kenik bele a
tölteléket és dugják be a sütőbe. Majd úgy fél óra múlva izgatottan lesik, hogy
vajon szétrepedt, vagy sem? Komoly hátsók komoly gondokkal tornyosulnak a sütő
ablaka előtt. Mikor aztán végre kiderül a bizonyosság, akkor kisvártatva
megszületik a magyarázat is: „Apa úgy szereti, ha jó sok benne a töltelék”.
Tehát az
úgy volt, hogy a bejgli egy komoly karácsonyi kérdéssé nőtte ki magát. Mert hát
mégiscsak kéne itt enni valami karácsonyit, ha már halászlét nem lehet. Nem
mintha halászlét tudtam volna főzni, de azt legalább mondhatom, hogy hát kérem
ez egy szigetország, itt mindenhol csak tenger van és az édesvízi folyami
halakat még hírből sem ismerik. A halászlékérdés kipipálva. Nyúlhatnánk hát a
pulykához, de itt mindenki ahhoz nyúl, ez a böhöm nagy madár karácsonyi
áldozati állat és minden angol háztartás asztalára az kerül karácsonykor. Nem
beszélve arról, hogy akkor mindjárt kéne venni a böhöm nagy madárhoz egy böhöm
nagy sütőt is, ami minimum 20
font és ez karácsony tájékán már megterhelő extra
kiadás. A pulyka kipipálva.
Tehát az
úgy volt, hogy a bejgli mégiscsak egyre komolyabb tényezője lett a karácsonyi
problémakörünknek. Lassan már másra sem tudtam gondolni, csak arra, hogy talán
mégiscsak, esetleg, netalán, ha lenne egy kis idő, meg hát, szóval csak nem
olyan nehéz ez és végül is egyszer csak el kéne kezdeni bejglit sütni. Éjszaka
álmomban bejglik úsztak be valahonnan messziről és láttam, ahogy anyósom
pakolja a diós bejgliket egymás után a kocsiba és mondja is hozzá mosolyogva,
hogy „tudom, kisfiam, hogy ez a kedvenced”. És csak pakolta és pakolta. Majd
csatlakozott hozzám anya is, aki hozta a mákos bejgliket, hogy „tudod,
kislányom, apádnak is ez volt a kedvence”. A kocsi pedig lassan megtelt és már
mindenhol bejglik voltak. Erre ébredtem fel, meg arra, hogy mégiscsak kéne
sütni bejglit.
Aztán mikor
Péter egyik este megkérdezte, mit sütsz karácsonykor, a kérdés eldöntetett.
− Bejglit.
− Az jó. Diósat?
− És mákosat.
Nem lehet az olyan nehéz, mondtam
magamnak és elővettem a szakácskönyvet. „Hozzávalók (2-2 rúdhoz, kb. 60
szelethez)” Ki a fene fog megenni ennyit?! Na, nézzük, mi kell hozzá! Liszt,
vaj, tojás, tej, élesztő, cukor, mák, dió, méz, rum, mazsola, citrom, narancs,
csokoládé, baracklekvár, méz. Most akkor ez bejgli, vagy christhmas pudding?
Mintha nagyanyáink bejglijében nem lett volna ennyi minden. Mindegy, menjünk
tovább. „A tésztához a sütés előtti este (Te jó ég! Ez két napos buli?!) a
lisztet a vajjal összemorzsoljuk (na, ezt utálom, majd a lányok morzsolgatják,
ők úgyis élveznek mindenben tapicskolni) és a tojássárgájával, a langyos tejben
megfuttatott élesztővel, a rumban feloldott cukorral meg csipetnyi sóval
összedolgozzuk.” Hát ez az! Élesztő. De mennyi az a 3 dkg élesztő, ha csak szárított
granulátumod van?! Mondjuk azt: pár evőkanálnyi, érzésre. A mákot darálni kell,
nem gond. A darálót kihoztam, és hozzá a mákot is. Egy pillanatra ugyan
megfordult a fejemben, amikor pakoltam, hogyha Pétert a határnál ellenőrzik és
megtalálják a mákot, nem kapcsolják-e le kábítószer birtoklásáért, de végül is
a kutyát sem érdekelte, hogy mi van a dugig megpakolt autóban. Ennyi erővel
Malacka (aki a megtévesztő neve ellenére aranyhörcsög volt) is kijöhetett volna
a karantén fenyegetettsége nélkül. A mák tehát rendben, diót lehet venni, a
mazsolát felejtsük el, a lányok leszavazták és ő is, így 3:1 a javukra, apa meg
majd csipeget mazsolát külön, ha akar. Tehát a tésztát és a tölteléket is előző
este elkészíteni és hidegre tenni. Menni fog ez, éreztem.
A lányok
lelkesen segítettek. Néha túl lelkesen, de legalább a piszkos melót, a vaj
összemorzsolását a liszttel, elvégezték.
A nagyobbik profi volt, nem hiába az új angol oktatási reform, a cooking
az iskolában. Ment minden, mint a karikacsapás. Egészen az élesztőig. A 3 dkg
élesztő érzésre három evőkanál büdös kis golyócska (ahogy a kicsi hívta) lett.
Meleg tejbe, pici cukorba, mint otthon. Majd „megfutik, kislányom”, ahogy a nagymama
mondta. Amikor már repedezik a teteje, akkor jó. Hát nem repedezett. És futni
is elfelejtett. Tán hideg a tej, mindenesetre a golyók tömbbe állva
megkövültek. Még egy kis tejmelegítés, közben a rumban oldjuk a cukrot (hány
kanál is az a 8 dkg?). Jó lesz már a tej, és mintha az élesztő kő is oldódna,
és talán már kocog is egy kicsit, bár nem ártana, ha végre sprintelne.
− Teszed le azt a poharat, hé!
− Csak megkóstoltam. Mi ez?!
Csípi a nyelvem!
− Rum és cukor. Nem gyereknek
való.
− Miért? A papa is szerette, vagy
nem?
− Vagy nem. Inkább dolgozz és keverd
ezt bele a lisztbe!
− Ezt a büdöset? Mi ez?
− Ezt. Élesztő.
− És anya, az jó, hogy azok a
golyócskák olyan nagy csomóban vannak a tésztában?
− Nem tudom. Nem hiszem. Talán,
ha kipiheni magát az éjszaka, eltűnik.
− Mi?
− A büdös golyó.
− Jó, de mi piheni ki magát?!
− Ja, a tészta. Azt írták, egy
éjszakán át hidegen pihentessük.
− Aludnia kell?!
− Valami olyasmi.
− A mi szobánkban meleg van,
túlzottan is meleg. Oda nem jöhet.
− Majd lemegy a pincébe, vagyis a
garázsba.
− Ezzel megvolnánk, lássuk a
tölteléket.
A mákdarálás jó móka volt. A
lányok felváltva nyomták a gombot. A dióval már volt egy kis probléma. Félő
volt, hogy a kávédaráló nem birkózik meg vele, márpedig más aprító szerkezet
(ha csak a sodrófát nem tekintjük annak) nem volt a háznál. Kissé köhögve, de
végül is darált. A dobozra ugyan rá volt írva, hogy szigorúan és csakis kávémag
őrlésére használható, de „egy életem, egy halálom, kipróbálom”. Ha a daráló
leég, akkor nem lesz diós bejgli. És ráadásul apa még vehet egy új darálót is.
Forrt a tej, forrázódott a mák,
a dió. Nem lesz ez túl híg?! Talán ha ez is alszik egy kicsit, és álmában
duzzad egy picit… „Dunna alatt alszik az ég…” – miért is jutott ez most az eszembe?!
Már este 9- re járt, a lányok fáradtak voltak, Péter még mindig nem ért haza. A
tészta, a mák és a diótöltelék a garázsban pihent, a hidegben.
− Na, nézzük. Hogy aludtatok az
éjjel?
− Tőlünk kérdezed, anya?
− Nem. Természetesen nem. Hanem
a tésztától, a máktól és a diótól.
− Beszélgetsz velük?!
− Hátha akkor ügyesebben, és
főleg készségesebben összeállnak nekem bejligvé…
− Erre kíváncsi vagyok.
− Én is. Segítesz?
− Ühüm. Mit csináljak?
− Ne nyúlj semmihez!
A tésztához még egy kis liszt,
átgyúrni, négyfelé osztani és kinyújtani. Ekkora lesz az egész? Nem kéne ennek
nagyobb téglalapnak lenni?! Az anyué mintha más lett volna annak idején. Miért
is kerültem a konyhát karácsonykor?! Na mindegy, ez van, ebből kell rudat
varázsolni.
− Hadd nyújtsam én is egy
kicsit! – szólalt meg a kisebbik, és rögtön csatlakozott hozzá a nagyobbik is.
− Nem bánom, de csak óvatosan!
Mert ha kilukad, rátok fogom!
− És most?
− És most feltekerjük.
− Csinálhatom?
− Nem. Még én sem tudom, hogy
fog-e menni.
− Na, megy?!
− Szerinted?!
− Nem. Nem… igazán.
− Autch! Ez kifolyt.
− És az baj?
− Amennyiben a mákos és diós
bejgli leírásához hozzátartozik, hogy a töltelék a tekercs belsejében van,
akkor igen. Ha viszont azt nézzük, hogy legkésőbb a sütőben úgy is kidurran és
kifolyik, akkor nem.
− Vagyis?
− Vagyis, ez van. Imádkozzunk,
hogy ne jöjjön jobban szét.
− Ámen! És most akkor be a
sütőbe?
− Nem. Még pihentetni kell.
− Miért?
− Nem tudom. Még előbb meg kell
kenni felvert tojással is.
− Hadd kenjem én!
− Na, jó! De az ecset fejét
lehetőleg ne hagyd el! – mondtam a kicsinek, aki széles mozdulatokkal lelkesen
kenegette hol a diós, hol a mákos rudakat.
− Na most már tűnés innen, hadd
rakjak rendet a konyhában!
Aztán csak álltam egy darabig,
nézve a művet, a művüket, és erős kétkedésben voltam, hogy ebből valaha is
bejgli fog kisülni a sütőben. „a tetejüket simára kevert tojással megkenjük, és
körülbelül 1 órán át pihentetjük.” – olvastam ismét a szakácskönyvet
tanácstalanul. De hol pihentetjük? Hidegen megint? Vagy melegen? Végül is ez
egy kelt tészta, a keléshez pedig meleg kell. Vagy nem?! Végül is a hálószoba
mellett döntöttem, becsuktam az ablakokat és nem kapcsoltam fel a fűtést. A
kecske és a káposzta effektus, meg hát a kocka el van vetve, vagyis vagy lesz
ebből bejgli, vagy nem. Tornyosultak bennem ilyetén a bölcs gondolatok, míg
felmostam a konyhát. A sütő bemelegedett, a bejgli kedélyes kis pihengetése lejárt,
és most már tényleg nem volt visszaút. Félúton még le kellett takarnom, mert
hamar pirult a teteje, de azért türelemmel és némi aggodalommal vártam az egy
óra végét, mire a bejgli kisülését ígérte a szakácskönyv. Közben szép lassan
finom, kelt kalács illata lengte be a lakást és a gyerekek egyre gyakrabban
sorjáztak ki a konyhába, hogy elkészült-e már a sütemény.
Hát kész lett. És kirepedt. Természetesen.
Mert nem is igazi bejgli az, ami egy kicsit nem folyik ki. (És néha meg
nagyon.) De egyébként egészében véve és egyáltalán, és igazából majdnem olyan
lett, mint egy BEJGLI. (Legalábbis az íze…)
És még csak nem is szeretem a bejglit….
Puszi,
Emese
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése