2013. március 17., vasárnap

Filipović Milos rajza és Németh Bálint meséje



Filipović Milos – Németh Bálint: Barátságos Küklopsz



Barátságos Küklopsz nem azért viselkedett mindenkivel barátságosan, mert így hívták. Épp ellenkezőleg – a mi küklopszunk különösen barátságos volt, ezért elnevezték Barátságos Küklopsznak.
Akadtak persze, akik tartottak tőle. Ezek az emberek nem ismerték őt, és valami megmagyarázhatatlan oknál fogva úgy gondolták, a küklopszok feltétlenül veszélyesek, otrombák és gonoszok. Holott ahogy az emberek között előfordulnak gonoszak és jószívűek egyaránt, a küklopszok sem egyformák. Az a küklopsz például, akinek Odüsszeusszal gyűlt meg a baja, tényleg nem volt egészen jószívű. Barátságos Küklopsz viszont egészen és kifogástalanul jószívű volt, így hát sokan szerették.
Szerették az erdő madarai, mert télen, ínséges időkben eleséget vitt nekik. Szerették a városban a kisfiúk, mert nyáron együtt gyűjtött velük kavicsokat a tóparton, és mindig lapult a zsebében egy-egy szelet csokoládé. Szerették az öreg nénik, hiszen ha félős macskájuk nem mert lejönni a fáról, Barátságos Küklopsz készségesen segített: felágaskodott (bár nem nagyon kellett ágaskodnia), a cicát óvatosan lapáttenyerére csalogatta, aztán, mint a tűzoltóautó kosarát, lassan leeresztette a karját, míg végül biztonságos talajt ért a megilletődött házikedvenc.
Mondom, aki egyszer megismerte, megszerette Barátságos Küklopszot, de voltak, akik nem ismerték – nem ismerte az optikában dolgozó eladólány sem, holott Barátságos Küklopsz egy szép nyári délutánon épp az optika felé tartott.
Barátságos Küklopsz ugyanis egyetlenegy rossz tulajdonsággal rendelkezett: kissé hiú volt. Mondhatnám, piperkőc. Ezen a nyáron is kényes ízléssel állította össze ruhatárát, aprólékosan ügyelve arra, hogy pólója, rövidnadrágja és cipője is kifogástalanul divatos legyen. Ezen a délutánon pedig azt eszelte ki, hogy napszemüveget vásárol – nem azért, mert zavarta a nyári nap, hanem azért, mert nagyon tetszettek neki a napszemüvegek.
Az optikában az eladólány éppen a körmét reszelgette, mikor Barátságos Küklopsz benyitott. Az ajtón persze bajosan fért volna be, ezért lehajolt, és óvatosan bedugta a fejét.
– Szia, napszemüveget szeretnék vásárolni – szólalt meg barátságosan.
Az eladólány összerezzent. Mit összerezzent, összerázkódott! Majd’ összecsuklott hirtelen félelmében.
– Hogy micsodát? Mi olyat nem tartunk! – válaszolt reszkető hangon.
– Nem tartotok? Hiszen ott díszelegnek a vitrinben! Olyat szeretnék én is! Napszemüveget! – próbálkozott újra Barátságos Küklopsz, ha lehet, még barátságosabban, mint az imént.
– Ó, igen, az más! Hogy napszemüveg! Napszemüveg, napszemüveg, lássuk, mit tehetünk. Saját célra lesz vagy ajándékba? – kérdezte a remegő eladólány, hogy időt nyerjen. Keze már a pult alatti riasztógomb felé kúszott.
– Ajándék lesz, nekem, tehát saját célra! Felpróbálhatnám mondjuk azt ott? – intett szemével a vitrin felé Barátságos Küklopsz.
– Ajándék, saját célra? Értem. Illetve nem értem.
Az eladólány összezavarodott. Kissé még mindig reszketve a vitrinhez lépett, csigalassúsággal indult el a kiválasztott darabbal Barátságos Küklopsz felé, majd tanácstalanul megtorpant. A szemüveget nézte, aztán Barátságos Küklopszot (pontosabban az ajtón belógó fejét), aztán megint a szemüveget.
– Azt hiszem, akad itt egy probléma. Sőt, talán inkább kettő – mondta még zavartabban, mint az imént. De már nem remegett.
– Probléma? Miféle probléma? – értetlenkedett Barátságos Küklopsz jókedvűen.
– Probléma bizony! Először is sajnos attól tartok, hogy ez a napszemüveg kicsi lesz rád.
– Még hogy kicsi! Hát szerinted olyan nagy a fejem? Szerintem teljesen arányos méretű. Hiszen még az ajtón is befért – csodálkozott Barátságos Küklopsz. Mint mondtam, egy csöppet hiú volt.
– Dehogy, egyáltalán nem nagy a fejed! – ijedt meg az eladólány. – Inkább arról van szó, hogy a szemüveg túl kicsi.
– Hogy is lenne kicsi! Add csak ide!
Barátságos Küklopsz óvatosan lapáttenyerére helyezte a szemüveget, és jól megszemlélte. Forgatta jobbra, forgatta balra, emelgette. Végül nem maradt más, be kellett ismernie: valóban kicsi.
– Adj egy nagyobbat, kérlek!
– Szívesen adnék, de félek, hogy az összes napszemüvegünk kicsi lenne rád, és itt van még a másik probléma is.
Barátságos Küklopsz szeme elkerekedett.
– Mi a másik probléma?
– A lencse.
– Mi a probléma a lencsékkel?
– Éppen az, hogy kettő van belőlük. Minden napszemüvegen kettő van belőlük.
Barátságos Küklopsz hosszasan eltöprengett.
– Erre nem gondoltam. Arra célzol, hogy ti nem is árultok egyszeműek számára készült napszemüvegeket?
– Sajnos nem.
A válasz hallatán egy pillanat alatt olyan felhős lett Barátságos Küklopsz mindig vidám és barátságos tekintete, hogy az eladólány hipp-hopp megsajnálta.
– Várj egy percet, megkérdezem a nagykereskedést, hátha ők foglalkoznak ilyesmivel – mondta vigasztalón. A telefonhoz lépett, tárcsázott, és fürgén peregni kezdett a nyelve:
– Különleges napszemüveg kellene. Egyetlen lencsével. Nagyon nagy méretben. Egy küklopsznak. Igen, egy küklopsznak. Mi olyan furcsa ezen? Egy egészen szimpatikus és barátságos küklopsznak. Nincs? Nem is rendelhető? Nem is gyártanak? Sehol? Ez biztos? Teljesen biztos? Köszönöm.
– Sajnálom, de úgy tűnik, egyáltalán nem készítenek napszemüvegeket küklopszok számára – fordult az eladólány Barátságos Küklopsz felé, aki a telefonbeszélgetés közben már kénytelen-kelletlen beletörődött a helyzetbe.
– Semmi baj, és köszönöm, hogy segíteni próbáltál – hálálkodott barátságosan, hiszen megnyugodott, és tekintete újra jókedvűen fénylett, mint a nyári ég. Búcsúzóul egy szelet csokoládét nyújtott az eladólány felé.
– Ó, sosem kaptam még csokoládét… – hatódott meg az eladólány –, sosem kaptam még csokoládét küklopsztól. Köszönöm szépen! Ha erre jársz, kukkants be máskor is, hátha egyszer érkezik egyszeműeknek való napszemüveg!
Ettől a naptól fogva Barátságos Küklopsz minden délután benézett az optikába. Napszemüveget ugyan azóta sem talált, de nem is bánta. Szert tett helyette egy újabb barátra, és hiába volt kissé hiú, ez többet ért számára, mint egy napszemüveg. 











Filipović Milos, 10 éves
Batthyány Kázmér Általános Iskola, Siklós













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése