2021. március 18., csütörtök

Otthonmesék - beköszönő

 

(c) Bagdi Anita

Mindenkinek volt egyszer otthona, egy hely, ahol biztonságban érezte magát, egy hely, amire vágyni lehet. Itthon lenni, biztonságban lenni. Úgy érkezni haza, hogy felidéződjenek az egyetemes emberi, boldog pillanatok, az ami egy embert emberré, egy otthont otthonná tesz. Bepillantást engedni a hétköznapokba, felmutatni milyen sokféle lehet ebben az űzött, bizonytalan időben egy igazi otthon.

 

Az Otthonmesék Az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE), az Illusztrátor Pajtások és az Író Cimborák együttműködéséből valósult meg, immáron másodszor. Ehhez csatlakozott most a Hetirajz csapata, Bódi Kati – tiszteletbeli Cimbi segítségével.

Először 2018-ban volt alkalmunk együttműködni ebben a formában, amelyből 2019-re aukció és kiállítás jött létre. Idén, ha modifikált formában is, de szintén van lehetőségetek az elkészült művekre licitálni. A kiálltást a Kelet Kávézó kirakatában csodálhatjátok meg.

aukcio.utcarollakasba.hu

Az elkészült alkotásokra pedig március 20-tól április 11. lehet licitálni az erre készült aukciós oldalon.

Kérünk benneteket, segítsétek az egyesület munkáját, osszátok az ismerőseitek körében, különösen az aukciót, hiszen közös érdekünk az aukció és a kiállítás sikere. Köszönjük!

LIVE kiállításmegnyitó
Március 19-én, este nyolckor

A Cimbi blogon egy tematikus közlést láthattok, a megszokott tempónkban. Az Illusztrátor Pajtások gyors egymásutánban közlik le a képeket. A galéria pedig az írók ABC sorrendjében tartalmazza az aukcióra került írásokat.

Továbbá játszunk is, ezt a fülön találjátok!

×××

Amikor kiderült, nem az a korona kerül a hosszú hónapok szervezésére, amit szerettünk volna, vagyis egy igazi offline kiállításmegnyitó, hanem a pandémia miatt online térbe kerül az egész és LIVE lesz, ráadásul a művészetről és a társadalmi felelősségvállalásáról kell majd beszélnem, bevallom, megijedtem.

Aztán eszembe jutott, hogy nem vagyok egyedül. 
Nem csak a nélkülük ez nem jöhetett volna létre csapat tagjaira számíthatok, vagyis LÁZÁR ZSÓFIra és BÓDI KATIra, és MIKLYA ZSOLTra, hanem a Cimbikre és a Pajtikra is.

A teljesség igénye nélkül jöjjön most néhány válasz tőlük: 


    "Szerintem nagyon fontos a művészek társadalmi szerepvállalása, hiszen a művészetek által könnyebben megfogalmazhatjuk az érzéseinket, és azt is könnyebben láthatjuk, láttathatjuk, mit éreznek, gondolnak mások egy-egy helyzetben.
    Egy jó alkotás nem mondja ki egyértelműen, mit gondolj, mit tegyél, hanem hagyja, hogy szabadon találd meg a számodra fontos üzenetet. A művek mindenkinek egy kicsit mást jelentenek, mást adnak, épp ezért lehetőséget teremtenek a beszélgetésre, a véleménycserére." (Wéber Anikó)

    "Roald Dahl műve jut eszembe, Henry Sugar csodálatos története. Valóban csodálatos történet egy olyan személyről, aki az energiáját, idejét, tehetségét jó ügyek támogatására fordítja, közben pedig emberként gyökeresen megváltozik. Ez a sors, ez a történet számomra a művészlétről, annak lehetőségeiről is szól, hiszen az alkotás remekül szolgálhat nemes ügyeket (közben az a jó, ha a művészi produktum önálló alkotásként is megállja a helyét), ezen kívül formáló, terápiás szerepe, hatása is lehet, nemcsak a befogadó, de a művész számára is. Sokszor érzem: a művészet (is) segíthet jobb, teljesebb, boldogabb emberré válni. Például azért, mert szebbé varázsolja a mindennapokat, mert kérdéseket tesz fel, mert gondolkodásra serkent, mert tükröt mutat. Mindezt jó esetben nem didaktikusan, hanem azáltal, hogy ábrázol valamit, ami átalakít, továbblendít, felfrissít, felráz, meghat, gyönyörködtet. A sor folytatható." (Bertóti Johanna)

Ígérem, folytatni fogjuk a sort. 

Most azonban, dőljünk hátra a karosszékben o t t h o n, hogy elolvassuk milyen is és hol mindenhol lehet. A meséket korosztály szerint jelöljük, Bódi Kati ikonjaival.

Isten hozott!



CIMBORÁK: Németh Eszter
Miklya Zsolt, Wéber Anikó, Kertész Edina, Fodor Veronika és Nagy Izabella

PAJTÁSOK: Lázár Zsófi és Bódi Kati







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése