2018. április 23., hétfő

Ami a szíveden…


…az a szádon.

Ugye jó lenne, ha mindig ki tudnánk mondani? Ám az lehetetlen, hogy mindent kimondjunk, ami a szívünket nyomja vagy foglalkoztatja. Ilyenkor magunkban hordjuk, és magunkban beszéljük ki. Sőt, akkor is magunkban beszélünk, ha van kinek elmondani különben. Mert a belső beszéd nem (csak) a bolondok dolga. Minden ember beszél magában, legfeljebb nem veszi észre, nem foglalkozik vele. Ám nemcsak kimondani, hanem dúdolgatni, mondókázni és leírni is lehet. Próbáld csak ki! Ami a szíveden… mondd ki, mondókázd ki magadban, aztán írd le valamilyen formában. Lehet belőle mese, történet, levél, napló, gondolatbeszélgetés, de lehet mondóka, monológ, vers és dal, akár még énekelve, dúdolgatva is.
Szóval, ami a szíveden, az ne vesszen el, írd le nekünk, Író Cimboráknak, és mi igyekszünk válaszolni, akinek tudunk.

Téti Lili (3.o.) rajza (részlet)

A fenti gondolatokkal szólítottuk meg a kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola diákjait, akiket nem kellett nagyon nógatni. Sok őszinte, izgalmas gondolattal és írással leptek meg minket. Ezek közül választottunk ki 41-et, és tettük közzé az Író Cimborák számára. Az írók retusálatlan szöveget kaptak, amit javítottak, ők alakították ki a központozás, sortördelés végleges formáját. (Néhol meghagyva a gyereknyelv stiláris értékű sajátosságait.)
Ezután az Író Cimborák választottak gyerekszöveget, és írásaikkal válaszoltak rá. Versek, mesék, történetek, levelek születtek, sőt egy zenemű is. Az írók munkáit visszaküldtük az iskolába, és megint a gyerekek következtek: rajzoltak, képeket alkottak az írásművek alapján. A több hónapos előkészítő munka eredményét kezdjük most közölni, párhuzamosan két helyen:
  • Itt az Író Cimborák blog mesefolyamán a közös gyerek és felnőtt írások jelennek meg gyerekrajzokkal illusztrálva, terveink szerint június 12-ig. Heti 4-5 új bejegyzésre lehet számítani, tehát érdemes naponta megnézni a blogot.
  • Az ÍC-blogról is elérhető Ami a szíveden iskolagalériában pedig valamennyi gyerekírást közöljük, ami az első szűrőn átment (azt is, amelyet felnőtt nem választott). Ezek már most megnyithatók és olvashatók: https://amiasziveden.blogspot.hu/
    Az ÍC-blogon való megjelenéssel párhuzamosan jelentetjük meg a galériában a felnőtt írásokat és illusztrációkat is. Minden héten egy-két olyan gyerekírás is „képessé” válik, amelyet nem választott felnőtt író.
Június elején aztán a Dózsa suliban „élő”, offline galéria, kiállítás nyílik, amelyet június 12-én kiállítás-megnyitó, íróolvasó találkozó zár majd, gyerek és felnőtt alkotók közös részvételével. Mindemellett nyomtatott megjelenésre is sor kerül a Chipegető c. iskolaújságban, a legjobb írások és rajzok közül válogatva.

Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola
Köszönetet mondunk a Dózsa György Általános Iskola vezetésének, pedagógusainak és diákjainak a projekt lehetőségéért és a megvalósításban való aktív segítségért, alkotó részvételért.
Olvasóink számára pedig élményekben gazdag befogadást kívánunk a szívtől szívig ható élménytúrán.

A projektszerkesztők:
Dr. Luchmann Zsuzsanna és Miklya Zsolt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése