2021. december 27., hétfő

Fodor Veronika: Mize, fehér nap

 

(c) Vadas Máté

Mize, fehér nap


A Zúzmara téren állt egy magas bérház. Ajtói már emberemlékezet óta bedeszkázva, padlásszobája öröksötét. Hiába volt ez a szoba a legközelebb a naphoz. Spalettái zárva, összeragadva a sokrétegnyi olajfestéktől. Napfény és meleg nem jutott be rajtuk.

A szoba belsejében egy óriási felhő nyelte el a parányi fénypontokat, amik néha a felszálló porszemcséken csillantak meg.

Mize szeme már hozzászokott a sötéthez:

– Szürke vagy – mondta a lány a felhőnek, csak hogy ne felejtse el a színeket.

– Nem tudhatod, nem látsz – válaszolt a felhő és gomolyogni kezdett a csukott spaletták előtt, mint egy óriási élőlény.

– Érzem – válaszolta Mize.

– Tévedsz – zúgott a felhő és egy szalagot köpött ki magából, egyenesen a lány lába elé. – Tudom, hogy csak a fényre tudsz gondolni. Látom az álmaidat – mondta Mizének és közelebb úszott hozzá. A szalag, mint egy köldökzsinór lógott ki a felhőből. Arra várt, hogy meghúzza valaki.

– Nem fogom meghúzni, ha esetleg arra gondoltál – mondta Mize és távolabb lépett.

– Hát persze – motyogott a felhő. – Sokkal biztonságosabbnak tűnik, ha az ember nem csinál semmit, ugye?

Mize összehúzta a szemöldökét.

– Úgy látom, elfelejtetted, mire is vágysz… – mondta a felhő másnap. Aztán harmadnap is. – Tudod, az első lépés a legnehezebb.

Mize nem akarta ugyanazt hallgatni újra és újra, így odament a felhőhöz. A szalag bársonyból lehetett. Ahogy a lány megszorította, az anyag kis szálai szúrták az ujjhegyeit. Kellemes volt hozzáérni. Lassan húzni kezdte a felhőt. Elhúzta az ablak elől, ahol eltakarta az utolsó kis fénysugarat is. Vékony fénycsík indult el a padlón, körülötte apró pontokként szikráztak a porszemek. Végül egy földön heverő tükörre vetült, ami ezerfelé szórta szét azt a kevés fényt, ami bejutott a spaletták között.

Mize a felhőre nézett, amit szürkének képzelt. De tényleg tévedett. A felhő ugyanis vörös volt, mint a naplemente és kéken lógott ki a hasából a szalag. Aztán tükörről visszaverődő fényben a lány meglátta a kijáratot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése