2012. szeptember 3., hétfő

Miklya Luzsányi Mónika: Régen volt, soká lesz





   – Az új suliban biztos minden jobb lesz! – biztatta magát Peti másnap reggel, amikor a suliba készülődött. – Jobbnak kell lennie!
 Aztán egy pillanatra elbizonytalanodott. Férfiasan megszívta az orrát. Mert egy férfi nem sír. Nem is könnyezik. Főleg ha negyedikes.
    Az biztos, hogy amilyen a Hamza téren volt, annál rosszabb nem lehet. Bizonyos szempontból. Mondjuk Vendel-szempontból. Hanna-szempontból viszont már egészen más a helyzet.
    A Hamza téri iskola kívülről legalább olyan kedves és csalogató volt, mint ez az új, az Epreskerti. A falakon vidám festés futott végig, mindenhonnan Micimackók meg Thomas gőzmozdonyok néztek le rá. Jó, a lányokra Hamupipőkék és Csingilingek, de kit érdekelnek a lányok? Petit nem, az biztos. Legalább is egy darabig nem érdekelték. Egészen addig, amíg be nem lépett az osztályba, és meg nem látta Hannát. Mert Hanna nem olyan volt, mint a többi lány. Jó, kívülről mondjuk olyan, mert hosszú szőke haja volt, amit ugyanolyan mulatságos kontyba tekert a feje tetejére, mint Csingiling. És ugyanolyan ábrándos szeme volt, mint Hamupipőkének. De ugyanúgy nem tudott megülni egy percig sem a padban, mint Peti. És ugyanúgy imádta a Verdákat, mint Peti. A rajzfilmeset meg az igaziakat is. Mindent tudott a kocsikról, ugyanúgy, mint Peti. És imádott focizni is. Ő volt a legjobb balhátsó, ha bevették a csapatba. De soha nem vették be. Ugyanúgy, mint Petit. Mert Márki Vendel már az első napon átvette az irányítást az osztály felett. Na jó, lehet, hogy nem az első napon, hanem az első héten. Vagy az első évben. Mindegy. A lényeg az, hogy Peti és Hanna teljesen kiszorult az osztályból. És hiába volt kedves a tanító néni, és jó az iskola. A mindennapok szörnyűek tudnak lenni, ha utálnak az osztálytársaid. És Vendel tett róla, hogy utálják Petit. Meg Hannát is.
    Szóval Vendel nélkül biztos, hogy sokkal jobb lesz az új suliban. De hogy Hanna nélkül hogy fog kibírni akár csak egy napot is, azt Peti el sem tudta képzelni. Azt sem tudta, Hannával mikor fognak találkozni újra. Soká, nagyon soká. Abban viszont biztos volt, hogy Márki Vendellel soha többé nem akar találkozni.


Fent: Cserháti Hajnalka illusztrációja

Sulimese, folytatásos mese, 8/2. rész

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése