2022. szeptember 27., kedd

Smelka Sándor: Kutyatutulás

 

Illusztráció: Egri Mónika

 

A kutya fent ült a háztetőn, és nyalta a Holdat. Azt képzelte, sajtból van, de láthatólag nem abból volt, mert egy idő után csalódottan otthagyta. Leült a kúpcserepekre, és vakarózni kezdett.

Nem tudom, miből készült a Hold, annyi biztos, hogy olyan valamiből lehet, amit egy kutya nem szeret, például zöldségből: a Hold talán egy hatalmast úritök, ami az égen lóg. Vagy egy fényes tükör, amit felszögeztek az égre. Vagy lehet bármi másból, de nem sajtból.

A kutya abbahagyta a vakarózást, és megszagolt egy közelebbi csillagot. Ez se volt ínyére való. Prüszkölt egyet, és belenézett a Göncölszekérbe, hátha ott van valami finom. Ott se talált semmit.

Ekkor a lógófülű kutya felszegte fejét, és vonyítani kezdett. Megállíthatatlanul ömlött a kutyatutulás a városra. A tutulás először a pinceablakokon folyt be, aztán szép lassan megteltek vele a földszinti lakások, üzletek, kávéházak. Később a második emeleteket és a magasföldszinteket árasztotta el a kutyatutulás, aztán a belvárosi manzárdszobák, panelházak tizedik emeletei is, és legvégül a hegyen lakó villák is megteltek.

Az egész város úszott a bánatos kutyatutulásban. Hullámzott, fodrozódott, mint egy tó, mint egy tenger, és az emberek mérgesek lettek. Felháborodottan telefonáltak mindenfelé, a tanácshoz, a hivatalba, lakásfenntartókhoz, az IKV-hoz, a BKV-hoz, a tévéhez, a rádióhoz, hogy ez felháborító: már megint kutyaugatásban úszik a város.

Tanika csónakot tett a kutyatutulásra, a csónakba sajtot is pakolt, evezni kezdett a háztetők között. Maga alatt, a mélyben mérges embereket látott, akik az ablakban állva telefonáltak valakinek.

Mikor Tanika odaért a lógófülű kutyához, kikötött a csónakjával.

– Na gyere – mondta a kutyának –, kapsz sajtot.

A kutya először félrefordította a fejét, majd csóválni kezdte a farkát, végül szép, íves ugrással behuppant a csónakba, és nyalni, falni kezdte a sajtot.

A kutyatutulás pedig szép lassan leapadt a városban.

Másnap az emberek egy csónakot fedeztek fel egy belvárosi park gyepén. A csónakban nem találtak semmi mást, csak néhány holddarabkát és egypár ottfelejtett kutyafarkcsóválást. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése