2020. szeptember 21., hétfő

Második hullám – az Író Cimborák, a Hetirajzosok és Illusztrátor Pajtások bevonásával

(c) Bódi Kati

A koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet és bezártság az első hullámban mindenkit megviselt. Ám az otthonlét és a virtuális szociális tér tágulása új lehetőségeket és kihívásokat teremtett. Mindnyájan érezzük, hogy új korszak kezdődött. Új és ismeretlen korszak, vagy legalábbis szokatlan, amit fel kell valahogy fedezni. A felfedezés első szakaszán túl vagyunk. És már itt a második hullám. Meddig fog tartani? 

Egyáltalán, mit kezdünk az új helyzettel? Elhallgatjuk? Tabusítsuk? Vagy megtanulunk élni mellette és vele? Miközben szorongunk és rémeket látunk? Esetleg más szemmel nézünk azóta mindent, mert átalakította a világképünket, értékrendünket? És ha a felnőtt válasza ennyire bizonytalan, mit kezd a helyzettel a gyerek? Aki egyszer csak bezárva találta magát, és ha a szerencsésebb régióba született, van gépe és internete, és be tudott kapcsolódni az ilyen-olyan digitális tanrendbe. De mi lesz ezután? Mi lesz, ha a második hullám bekeményedik? Bezárnak újra minden iskolát? Vagy jön a hibrid oktatás?

A jövőnk bizonytalan, és odáig jutottunk, hogy a puszta közellétünkkel fenyegethetjük egymást. Mit kell, mit lehet tenni ilyenkor?

Második hullám hívószóval új projektet indítottunk az Író Cimborák, Hetirajzosok és Illusztrátor Pajtások bevonásával.

A „második hullám” keltette asszociációkat írtuk le, rajzoltuk le. Történeteken, verseken, képeken, keresztül, de főleg a gyerekek szemszögéből, az ő reflexióikat megszólaltatva, illetve az ő helyzetükre, létérzékelésükre fókuszálva. Mindezt megosztottuk egymással egy Galériában.

Majd a Galériában található művekre reflektáltunk írásokkal vagy grafikákkal, illetve azokat tovább írtuk-rajzoltuk: így születtek szöveg-kép és kép-szöveg párok, de szöveg-szöveg és kép-kép párok is. Az alkotás párbeszéd, reflexió, hullámverés.

Ősz van, hullámzik a természet is, meglassulnak a napok, lággyá válik a napfény. Köd hullámzik a tájon, és néha a nap ki se dugja az orrát a ködtakaró alól. Így hullámzik át a Cimbora blogon is a második hullám, a Tovább-ra kattintva tűnnek fel a szövegek, képek, ami, reméljük, napsugárként oszlatja majd a borongós, ködös, bizonytalan hétköznapokat.

A könnyebb eligazodás kedvéért a leadben található maszk csíkjai jelzik, melyik korosztálynak ajánljuk a szöveget.

óvódás-kisiskolás
iskolás-kiskamasz
nagykamasz-ifjú felnőtt


Rövidülnek a nappalok, hosszabbodnak az olvasással, böngészéssel, gondolkodással, töprengéssel, álmodozással tölthető időszakok.

Ehhez kíván jó szórakozást a Második hullám szerkesztőcsapata,

Bertóti Johanna, Bódi Kati, Miklya Zsolt és Németh Eszter


Témakép és korosztályos besoroló maszkok: Bódi Kati

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése