2020. szeptember 2., szerda

Wéber Anikó: Szél úrfi, a szeszélyes vőlegény


Grafika: Bódi Kati


Boglárka gyerekkora óta szerette a szelet. Szél úrfi meglátogatta őt a kertben, és játékosan meglengette a hajszálakat az arca körül. Meleg napokon friss, hűsítő levegővel simogatta. Ha Boglárka megijedt valamitől, elringatta őt a hintaágyban. Együtt kergették a pillangókat, versenyt futottak az erdőig. Jó barátok voltak.

Amikor Boglárka felnőtt, Szél úrfi még gyakrabban szegődött mellé. Keringőzött vele a mezőn, hazakísérte, amikor beesteledett, és a holdfényben titkokat sugdosott a fülébe. Azt ígérte, hogy ha Boglárka kitárja neki a karját és a szívét, akkor felrepíti az égig, és együtt szállhatnak majd szabadon, mint a madarak.

Boglárka hitt neki. Hiába jöttek a kérők: álmodozó szemű fiúk és bajszos férfiak, Boglárka mindegyiküket kikosarazta. Csak Szél úrfi érdekelte. Csodálta a gyorsaságát, az ügyességét, a játékosságát és az erejét. Tetszett neki magas, hajlékony alakja és csillogó szeme. Kitárta felé a karját, és a menyasszonya lett. Boldogan készült az esküvőre, fehér ruhát és hosszú fátylat varrt magának, majd szétküldte a meghívókat a vendégeknek.

A rokonok és a barátok megrémültek. Nem bíztak Szél úrfiban. Aggódtak Boglárkáért. Figyelmeztették, hogy a szél veszélyes és szeszélyes. Kiszámíthatatlan, könnyen megharagszik, és olyankor mindenre képes. Boglárka azonban nem hallgatott rájuk. Az esküvő napján mosolyogva ébredt, kiment a mezőre, vadvirágcsokrot szedett magának, koszorút font a hajába, és a templom lépcsőjén várta vőlegényét.

Szél úrfi fekete öltönyben, büszkén érkezett. Tekintete megakadt gyönyörű menyasszonyán, majd észrevette a bámészkodó vendégsereget. A lépcső alján gyülekeztek, és Szél úrfi azonnal meglátta szemükben a kíváncsiságot, a gyanakvást és a rosszallást.

– Ezek az ellenségeim! – kiáltotta sértődötten. – Miért hívtad ide őket?

Boglárka megrémült. Hiába magyarázta, hogy ők a barátai és rokonai, Szél úrfi dühöngve követelte, hogy küldje haza őket. Csak magának akarta Boglárkát. Toporzékolt, mint egy hisztiző gyerek. Felröppent a magasba, és Boglárka hiába tárta ki felé a karját, hiába nyújtózkodott, nem érhette el. Könyörgött, vigasztaló szavakat kiáltott, de hangját elnyomta Szél úrfi bömbölése.

A sértődött vőlegény nem akart megbékélni. Veszekedni volt kedve. Tett három kört a döbbent násznép felett, majd felhőket repített a nap elé. A tündéreket visszazavarta a búvóhelyeikre. Pirosra csípte az orrokat, és könnyeket csalt a szemekbe. Kikapta a nézelődők kezéből a tárgyakat. Megcibálta a csinos szoknyákat, megrángatta az élére vasalt nadrágokat. Bebújt az ünneplőruhák alá, összekócolta a hajkoronákat, és rémtörténeteket suttogott a násznép fülébe. Senki sem menekülhetett előle. Amint a kétségbeesett vendégek hazafutottak és bezárkóztak, Szél úrfi elkezdett dörömbölni az ajtajaikon és ablakaikon. Azt akarta, hogy mindenki csak vele foglalkozzon, őt vigasztalja. Levetkőztette a fákat. A lehullott leveleket megpörgette a levegőben. Élvezte, hogy minden gyenge ág meghajlik előtte, és bókol, bólogat neki. Mint egy karmester, vezényelt a csengőknek, zászlóknak, kiteregetett lepedőknek, bádogedényeknek, és minden az ő ritmusára csilingelt, lobogott, csattogott és zörgött. Ettől szép lassan megnyugodott, és jobb kedvre derült.

Megfordult, megigazította a nyakkendőjét, és Boglárkát kereste. Szeretett volna kibékülni vele. Ám a lány már nem hitt neki. Bezárkózott, és egyetlen ablakot sem nyitott ki Szél úrfinak. Hiába sugdosott ígérteket az ajtóréseken át. Hiába dobolt vidám dallamokat a párkányon. Hiába repített arany felhőket az égre, Boglárka nem kért már az esküvőből és a közös életből. Szél úrfi kétségbe esve jajongott. Három hétig megállás nélkül tombolt a városban. Megpróbálta megállítani a szálló madarakat és a siető embereket, de nem sikerült neki, ezért elkeseredve továbbállt. Néha azonban visszatér, és ilyenkor mi is hallhatjuk, ahogy éjjel búsul és kesereg. Belesírja magát az álmainkba.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése