2018. június 11., hétfő

Vándor és Németh Eszter: Vándornak


Ami a szívemen…

Tökéletes döntés nem létezik. De ezt persze én nem tudhatom. Sohasem tudtam. Csak azt tudom, hogy az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy reménykedünk, hogy nem bánjuk meg a döntéseink következményeit. Döntés következmények nélkül pedig nem létezik.

Vándor 8.b

Szekeres Zsófia (8.b) illusztrációja



Németh Eszter
Vándornak

Tudod, Vándor, ezek a kijelentések egyszerre tűnnek magabiztos kinyilatkoztatásnak és bizonytalan keresgélésnek, ami a korod sajátja. Tudod, Vándor, még emlékszem a saját bizonytalan és nagy szavaimra, amiket akkor írtam/mondtam, amikor annyi idős voltam, mint most te.
Tudod, Vándor, így, most majd háromszor annyi idősen annyira, végtelenül szeretném megölelni azt az egykori kamaszt, amiért a bizonytalan bátorságával bele mert vágni az életbe. A simába. A nagybetűs élet, az kérlek, nem létezik.
Tudod, Vándor, rettenetesen sok döntést hozunk, végtére is az is egy döntés, mit vegyünk fel aznap, és mikor befagy az ember segge vagy lerohad a lába, na, akkor megbánja. Szóval, igen, a döntéseink nem következmény nélküliek.
De vajon mi a különbség a döntés és elhatározás között?
Mondd, meddig ér a türelem?
Meddig ér az elfogadás és a szeretet?
Csak másokra vagy önmagunkra is vonatkoztatható?
És vajon melyik a fontosabb?
Tudod, Vándor, hagyd a francba a reményt. Az ember dönt, elhatároz és beleáll. Ha jó, ha rossz. Ha nagyon rossz, akkor meg leül, kitalál és változtat. Az egyetlen, ami szükséges, az a bátorság.
Ha elég bátor vagy félni, ha elég bátor vagy önmagadnak bevallani a félelmedet, ha elég bátor vagy a félelmed ellenére cselekedni, akkor nincs szükség a reményre.
Kérdezd hát meg magadtól, mihez kell a bátorság?
Mitől félsz?
Ki vagy? Honnan jöttél és hová tartasz?
Mi az, amit feladnál magadból, és mi az, amit sohasem?
Mit szeretsz magadban? És másokban?
Mit utálsz másokban? Hát nem magadat utálod ezért tulajdonképpen?
Tudod, Vándor, az ember olyan, mint a víz. Hogy milyen a víz? Figyelj és tanulj!
Ölellek, így majd háromszor annyi évesen!

Eszter, 37

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése