2015. december 8., kedd

Borsószemvadász diótörők

Bódi Kati és Tasi Kata


Kati és Kata: druszák vagyunk. Vajon azért-e, mert a név kötelez, vagy vajon másért, sokban hasonlítunk is. Az Író Cimborák és az Illusztrátor Pajtások közös, Terülj, terülj asztalkám! elnevezésű projektjében találtunk egymásra, ahol Bódi Kati grafikus  a projekt egyik motorjaként vett részt, Tasi Kata író pedig ontotta az ételekkel kapcsolatos verseket. 
Van abban is valami megnyugtató sorsszerűség, hogy az új közös játékban, egymás bemutatásában is összesorsolt minket a random.org. 
Mivel a megismerkedésünk, levelezésünk, sőt, az első találkozásunk is ételekhez köthető, e tematika mentén tettünk fel egymásnak öt-öt kérdést, és valamennyit mind a ketten meg is válaszoltunk. 

A kirajzolódó kép még több hasonlóságot tárt föl, úgyhogy senki ne lepődjön meg, ha esetleg a jövőben közös ötletekkel rukkolunk elő :) 


KÉRDEZ: Bódi Kati 

VÁLASZOL: Tasi Kata


v     Tea vagy kávé?  
Reggel mindenképpen kávé, anélkül el sem kezdődhet a nap. De a második rituálé már a teavíz forralása. Egészen délutánig váltakozik ez a minta, kávé, tea, kávé, tea... Mindkettőt cukor nélkül, ha lehet, kibámulva az ablakon. 

v     Kedvenc magyar tájegységi étel?  
Minden, ami tejfölös. Zalai vagyok, ahol hagyományosan sok tejfölös étel készül. Anyukám dödölléjének hírére és a nagymamám totyogós túrós-tejfölös palacsintájának az emlékére különösen összefut a nyál a számban. 

v     Kedvenc külföldi konyha?  
A japán. Az egész fiatalkoromat meghatározta a japán kultúra iránti érdeklődés, és végül egy évig éltem Osakában. Ennek a csodás-érdekes metropolisznak még Japánban is híres konyhája van. Bárhol és bármikor el tudok csábulni egy japán étteremben, és kifejezetten lenyűgöz az étkezési kultúrájuk kifinomultsága, szertartásossága. 


v     Az is fontos, amit nem szeretünk. Mit nem szeretsz? 
A nehéz magyar ételeket nem tudom megenni. Pacal, körömpörkölt, ezek egyáltalán nem mennek. A zöldbabbal nehezen békültem ki, de ma már nagy bratyik vagyunk. Azt sem szeretem, ha átvernek egy étellel. Ha a nem csípősnek árult kolbász csíp, vagy ha a virsli főzés után feltekert papírmaséra emlékeztet. A könnyengyorsan ételeket sem szeretem, pedig Japánban a cup-noodle is nagyon népszerű, nekem ez nem jön be. Legyen kerti, saras, csúnyácskább vagy göcsörtös az alapanyag, de legyen friss és vegytiszta. 

v     Elkészíteni legjobban a ..... tudom.  
Borsólevespalacsintát tudom. Csak viccelek, bár való igaz, hogy a legtöbbször ezt készítek. Három gyerekem van, mindegyik egyedi ízléssel, és válogatósan. Pedig mindannyian nagyon szépen indultak, mindent elfogyasztó gyerekek voltak, aztán úgy kétéves koruk körül „elromlottak”. A borsóleves és a palacsinta az, amit mind a hárman örömmel megesznek, szóval, ezt csukott szemmel is, félkézzel. A specialitásom amúgy a tejfölös (!!!) karfiolleves. 

v     Mi a hobbid? 
Nem is tudom, van-e hobbim. Jogász vagyok, de most gyeden. A munkám jogvédelem, sokak által lenézett és nem szeretett szelete a jognak. Ennek kéne a meghatározónak lennie, de jelenleg nem az. Szívügyem a gyermekkor, és hiszem, hogy minden itt dől el. Elnöke vagyok egy kicsike egyesületnek, ami elsősorban kultúrprogramokat szervez egy kis település gyermekeinek, de hat év alatt a fonákját is megláthattam a szépen hangzó feladatnak. Rendszeresen írok a Könyvmutatványosok blogon gyermek- és ifjúsági könyvekről ajánlókat. És az írás, bár ezek egyikét sem nevezném hobbinak, mindegyiket komolyabban veszem annál. Igazán ki tud kapcsolni egy-egy jó sorozat, akár 6-8 részt is képes vagyok megnézni egymás után. A legnagyobb szerelmem a színház, és sokat adnék azért is, ha nem 25 kilométerre lenne tőlünk a legközelebbi uszoda. 

v     Van háziállatod? 
Vidéken élünk, egy parasztházban. A kertre egy puli vigyáz, az egereinket egy cica hajkurássza. Van két libánk, terápiás céllal, levágni tilos! Úgy tudom, 10-12 évig is elélnek, szóval valószínűleg megérik a fiam ballagását. Lakik nálunk egy nyuszi is.

v     Kedvenc könyved vagy versed? (gyerek, felnőtt, saját írásod) 
Nem tudnék választani Selma Lagerlöf A halál kocsisa és Jostein Gaarder Sofie világa között. 

v     Min dolgozol most? 
Egy versesköteten, egy chicklit könyvön és egy komolyabb regényen. A Ph-D dolgozatomon is kéne, de az valahogy most kevésbé motivál. 

v     Mi az, ami zavar, vagy amitől félsz?  
Nagyon zavar a gyűlölet, ami körülvesz. Az emberek bátorsága ahhoz, hogy másokat szánt szándékkal megsértsenek, megbántanak. Az ész nélküli vagdalkozás, a jövőbe tekintés hiánya, a jövő nemzedékek alóli talajkihúzás borzasztóan zavar. Zavar az idegengyűlölet, a közömbösség, a pazarlás és a nyomor, ami ellen nem tudok tenni. Félelmek. Félek az autóban, ha nem én vezetek. Egy korábbi autóbaleset miatt. Félek a lódarazsaktól (jó sok van belőlük.) Félek, hogy a könyvespolcomon lévő könyvek felét sem lesz időm elolvasni, mielőtt lejár az idő. 

Mi a nagy álmod, vágyad? 
     Őszintén remélem, hogy látom, ahogy a gyerekeim boldog, kiegyensúlyozott, egészséges felnőttek lesznek. 


KÉRDEZ: Tasi Kata
VÁLASZOL: Bódi Kati


v     Tea vagy kávé?  
Amíg fiatal és friss voltam, tea, jó ideje inkább kávé. Pontosabban tejeskávé, reggel és délután, nyáron nagy melegben egy kis fagyival...

v     Kedvenc magyar tájegységi étel? 
Pesti vagyok, nem igazán vagyok tisztában a tájegységi ételekkel. Gyerekkoromban persze nagyon ízlett vendégségben a heves megyei rokonok főztje. A családban apukám főzött legjobban, főleg férfias, bográcsos ételeket.

v     Kedvenc külföldi konyha?  
Mediterrán konyha, görög, olasz, bármi jöhet. Sovány húsok, zöldség, gyümölcs, tejtermékek... Nagyon kellemes meglepetés volt Bulgáriában pár éve az ottani ízek.

v     Az is fontos, amit nem szeretünk. Mit nem szeretsz?  
Szívesen megkóstolok új ételeket, szeretek kísérletezni, bizonyos határokon belül. Nem utálok semmit, de a nehéz, zsíros ételeket azért kihagyom, és talán a tengeri étkek sem a kedvenceim. (a távol-keleti furcsaságokat, rovarokat, kígyót, kutyát-macskát inkább nem kóstolnám meg) Inkább a fűszeres, sós ételeket kedvelem, édességet csak mértékkel.

v     Elkészíteni legjobban a ..... tudom. 
Nem vagyok mesterszakács, de a férjemnek minden ízlik, más sem panaszkodott még a főztömre. :) Nincs specialitásom, de mondjuk egy jó csülkös bableves, almás pitével? (csak mert nemrég épp ezt főztem)

v     Mi a hobbid? 
Sajnos az utóbbi években eléggé benyelt a sok munka, (de örülök, hogy van) nagyon hiányzik a természet közelsége, jó lenne sokat kirándulni, utazni.

v     Van háziállatod? 
Volt gyerekkoromban (beszélő) hullámospapagáj, zebrapinty, ékszerteknős, akvárium halakkal. Most nincsen állat, panelban nem igazán lenne jó, de ha kertem lenne, akkor biztosan lenne legalább közepes termetű kutya, macska is. Jobb híján egy fűszerkertet nevelgetek az erkélyen. (és persze főzök a termésből) Állatokat, növényeket rajzolni is szeretek, volt egy hosszú ideig tartó munkám, több száz botanikai rajzot készítettem az Új magyar Füvészkönyvbe.

v     Kedvenc könyved vagy versed? (gyerek, felnőtt, saját írásod) 
Nincs igazi kedvenc. Gyerekkoromban faltam a könyveket, szinte bármit örömmel és beleéléssel olvastam, még a kötelezők nagy részét is. Aztán később kevesebb időm lett olvasni, de lett egy állandó, meghatározó könyv, a Biblia. A gyerekkönyveket pedig nem csak a szakmám miatt szeretem, tudom mai napig gyermeki naivitással élvezni. Nincsen gyerekem, egy kicsit én magam maradtam az. Saját munkáim közül most az étel-téma miatt említem Cseh Katalin: Amit nem lehet megenni című verseskötetét, ami nem éppen az evésről szól.

v     Min dolgozol most? 
A tankönyvek mellett egy kicsiknek szóló állatos sorozatot készül, még az elején tartok, legyen egyelőre titok, mi készül (az első fejezetbe előfordul némi főzés is:)

v     Mi az, ami zavar, vagy amitől félsz?  
Zavar a növekvő gyűlölet, az emberek manipulálhatósága, a kicsinyes egoizmus...

v     Mi a nagy álmod, vágyad? 
Aludni, álmodni szeretek, a megvalósításhoz nem mindig van erő, bátorság, lehetőség... Egy békés, természet-közeli világban élni, alkotni szabadon, de sokak által kölcsönösen inspirálódva...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése