Bódi Kati és Tasi Kata
Kati és Kata:
druszák vagyunk. Vajon azért-e, mert a név kötelez, vagy vajon másért, sokban
hasonlítunk is. Az Író Cimborák és az Illusztrátor Pajtások közös, Terülj, terülj asztalkám! elnevezésű projektjében
találtunk egymásra, ahol Bódi Kati grafikus
a projekt egyik motorjaként vett részt, Tasi Kata író pedig
ontotta az ételekkel kapcsolatos verseket.
Van abban is valami
megnyugtató sorsszerűség, hogy az új közös játékban, egymás bemutatásában is
összesorsolt minket a random.org.
Mivel a
megismerkedésünk, levelezésünk, sőt, az első találkozásunk is ételekhez
köthető, e tematika mentén tettünk fel egymásnak öt-öt kérdést, és valamennyit
mind a ketten meg is válaszoltunk.
A kirajzolódó kép
még több hasonlóságot tárt föl, úgyhogy senki ne lepődjön meg, ha esetleg a
jövőben közös ötletekkel rukkolunk elő :)
KÉRDEZ: Bódi Kati
VÁLASZOL: Tasi Kata
v
Tea vagy kávé?
Reggel mindenképpen
kávé, anélkül el sem kezdődhet a nap. De a második rituálé már a teavíz
forralása. Egészen délutánig váltakozik ez a minta, kávé, tea, kávé, tea...
Mindkettőt cukor nélkül, ha lehet, kibámulva az ablakon.
v
Kedvenc magyar tájegységi étel?
Minden, ami
tejfölös. Zalai vagyok, ahol hagyományosan sok tejfölös étel készül. Anyukám
dödölléjének hírére és a nagymamám totyogós túrós-tejfölös palacsintájának az
emlékére különösen összefut a nyál a számban.
v
Kedvenc külföldi konyha?
A japán. Az egész
fiatalkoromat meghatározta a japán kultúra iránti érdeklődés, és végül egy évig
éltem Osakában. Ennek a csodás-érdekes metropolisznak még Japánban is híres
konyhája van. Bárhol és bármikor el tudok csábulni egy japán étteremben, és
kifejezetten lenyűgöz az étkezési kultúrájuk kifinomultsága,
szertartásossága.
v
Az is fontos, amit nem szeretünk. Mit nem szeretsz?
A nehéz magyar
ételeket nem tudom megenni. Pacal, körömpörkölt, ezek egyáltalán nem mennek. A
zöldbabbal nehezen békültem ki, de ma már nagy bratyik vagyunk. Azt sem
szeretem, ha átvernek egy étellel. Ha a nem csípősnek árult kolbász csíp, vagy
ha a virsli főzés után feltekert papírmaséra emlékeztet. A könnyengyorsan ételeket sem szeretem, pedig Japánban a cup-noodle
is nagyon népszerű, nekem ez nem jön be. Legyen kerti, saras, csúnyácskább vagy
göcsörtös az alapanyag, de legyen friss és vegytiszta.
v
Elkészíteni legjobban a ..... tudom.
Borsólevespalacsintát
tudom. Csak viccelek, bár való igaz, hogy a legtöbbször ezt készítek. Három
gyerekem van, mindegyik egyedi ízléssel, és válogatósan. Pedig mindannyian
nagyon szépen indultak, mindent elfogyasztó gyerekek voltak, aztán úgy kétéves
koruk körül „elromlottak”. A borsóleves és a palacsinta az, amit mind a hárman
örömmel megesznek, szóval, ezt csukott szemmel is, félkézzel. A specialitásom
amúgy a tejfölös (!!!) karfiolleves.
v
Mi a hobbid?
Nem is tudom, van-e
hobbim. Jogász vagyok, de most gyeden. A munkám jogvédelem, sokak által
lenézett és nem szeretett szelete a jognak. Ennek kéne a meghatározónak lennie,
de jelenleg nem az. Szívügyem a gyermekkor, és hiszem, hogy minden itt dől el.
Elnöke vagyok egy kicsike egyesületnek, ami elsősorban kultúrprogramokat
szervez egy kis település gyermekeinek, de hat év alatt a fonákját is
megláthattam a szépen hangzó feladatnak. Rendszeresen írok a Könyvmutatványosok
blogon gyermek- és ifjúsági könyvekről ajánlókat. És az írás, bár ezek egyikét
sem nevezném hobbinak, mindegyiket komolyabban veszem annál. Igazán ki tud
kapcsolni egy-egy jó sorozat, akár 6-8 részt is képes vagyok megnézni egymás
után. A legnagyobb szerelmem a színház, és sokat adnék azért is, ha nem 25
kilométerre lenne tőlünk a legközelebbi uszoda.
v
Van háziállatod?
Vidéken élünk, egy
parasztházban. A kertre egy puli vigyáz, az egereinket egy cica hajkurássza.
Van két libánk, terápiás céllal, levágni tilos! Úgy tudom, 10-12 évig is
elélnek, szóval valószínűleg megérik a fiam ballagását. Lakik nálunk egy nyuszi
is.
v
Kedvenc könyved vagy versed? (gyerek, felnőtt, saját írásod)
Nem tudnék
választani Selma Lagerlöf A halál kocsisa
és Jostein Gaarder Sofie világa
között.
v
Min dolgozol most?
Egy versesköteten,
egy chicklit könyvön és egy komolyabb regényen. A Ph-D dolgozatomon is kéne, de
az valahogy most kevésbé motivál.
v
Mi az, ami zavar, vagy amitől félsz?
Nagyon zavar a
gyűlölet, ami körülvesz. Az emberek bátorsága ahhoz, hogy másokat szánt
szándékkal megsértsenek, megbántanak. Az ész nélküli vagdalkozás, a jövőbe
tekintés hiánya, a jövő nemzedékek alóli talajkihúzás borzasztóan zavar. Zavar
az idegengyűlölet, a közömbösség, a pazarlás és a nyomor, ami ellen nem tudok
tenni. Félelmek. Félek az autóban, ha nem én vezetek. Egy korábbi autóbaleset
miatt. Félek a lódarazsaktól (jó sok van belőlük.) Félek, hogy a
könyvespolcomon lévő könyvek felét sem lesz időm elolvasni, mielőtt lejár az
idő.
v Mi a nagy álmod, vágyad?
Őszintén remélem, hogy látom,
ahogy a gyerekeim boldog, kiegyensúlyozott, egészséges felnőttek lesznek.
KÉRDEZ: Tasi Kata
VÁLASZOL: Bódi Kati
v
Tea vagy kávé?
Amíg fiatal és friss
voltam, tea, jó ideje inkább kávé. Pontosabban tejeskávé, reggel és délután,
nyáron nagy melegben egy kis fagyival...
v
Kedvenc magyar tájegységi étel?
Pesti vagyok, nem
igazán vagyok tisztában a tájegységi ételekkel. Gyerekkoromban persze nagyon
ízlett vendégségben a heves megyei rokonok főztje. A családban apukám főzött
legjobban, főleg férfias, bográcsos ételeket.
v
Kedvenc külföldi konyha?
Mediterrán konyha,
görög, olasz, bármi jöhet. Sovány húsok, zöldség, gyümölcs, tejtermékek...
Nagyon kellemes meglepetés volt Bulgáriában pár éve az ottani ízek.
v
Az is fontos, amit nem szeretünk. Mit nem szeretsz?
Szívesen megkóstolok
új ételeket, szeretek kísérletezni, bizonyos határokon belül. Nem utálok
semmit, de a nehéz, zsíros ételeket azért kihagyom, és talán a tengeri étkek
sem a kedvenceim. (a távol-keleti furcsaságokat, rovarokat, kígyót,
kutyát-macskát inkább nem kóstolnám meg) Inkább a fűszeres, sós ételeket
kedvelem, édességet csak mértékkel.
v
Elkészíteni legjobban a ..... tudom.
Nem vagyok
mesterszakács, de a férjemnek minden ízlik, más sem panaszkodott még a
főztömre. :) Nincs specialitásom, de mondjuk egy jó csülkös bableves, almás
pitével? (csak mert nemrég épp ezt főztem)
v
Mi a hobbid?
Sajnos az utóbbi
években eléggé benyelt a sok munka, (de örülök, hogy van) nagyon hiányzik a
természet közelsége, jó lenne sokat kirándulni, utazni.
v
Van háziállatod?
Volt gyerekkoromban
(beszélő) hullámospapagáj, zebrapinty, ékszerteknős, akvárium halakkal. Most
nincsen állat, panelban nem igazán lenne jó, de ha kertem lenne, akkor biztosan
lenne legalább közepes termetű kutya, macska is. Jobb híján egy fűszerkertet
nevelgetek az erkélyen. (és persze főzök a termésből) Állatokat, növényeket
rajzolni is szeretek, volt egy hosszú ideig tartó munkám, több száz botanikai
rajzot készítettem az Új magyar Füvészkönyvbe.
v
Kedvenc könyved vagy versed? (gyerek, felnőtt, saját írásod)
Nincs igazi kedvenc.
Gyerekkoromban faltam a könyveket, szinte bármit örömmel és beleéléssel
olvastam, még a kötelezők nagy részét is. Aztán később kevesebb időm lett
olvasni, de lett egy állandó, meghatározó könyv, a Biblia. A gyerekkönyveket
pedig nem csak a szakmám miatt szeretem, tudom mai napig gyermeki naivitással
élvezni. Nincsen gyerekem, egy kicsit én magam maradtam az. Saját munkáim közül
most az étel-téma miatt említem Cseh Katalin: Amit nem lehet megenni című verseskötetét, ami nem éppen az evésről
szól.
v
Min dolgozol most?
A tankönyvek mellett
egy kicsiknek szóló állatos sorozatot készül, még az elején tartok, legyen
egyelőre titok, mi készül (az első fejezetbe előfordul némi főzés is:)
v
Mi az, ami zavar, vagy amitől félsz?
Zavar a növekvő gyűlölet,
az emberek manipulálhatósága, a kicsinyes egoizmus...
v
Mi a nagy álmod, vágyad?
Aludni, álmodni
szeretek, a megvalósításhoz nem mindig van erő, bátorság, lehetőség... Egy
békés, természet-közeli világban élni, alkotni szabadon, de sokak által kölcsönösen
inspirálódva...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése