2013. szeptember 1., vasárnap

Szeptemberi újrahasznosítás



Kedves Pajtikák!


Bizony, bizony vége a nyárnak, a reggeli lustulásnak, a szünidei édes semmittevésnek. A forrónadrágok, lenge szoknyácskák, szalmakalapok, pöttyös strandlabdák szekrénymélyre vándorolnak, helyettük óvodai, iskolai holmi kerül elő. Rendbe kell hozni a hátizsákot, elő kell keresni a tornacsukát, és a kallódó rajzfelszerelésnek is nyomára kell lelni. Új feladatok, új arcok, új élmények elé nézünk, tegyük hát mindezt jókedvvel, mosolyogva!
         Az Író Cimborák háza táján is hasonló a helyzet. Nyújtózunk még egy nagyot, amolyan nyáriasan, majd szeptemberi új témánk apropóján újrahasznosításba fogunk.
Biztosan sokatoknak ismerős ez a kifejezés: újrahasznosítás. Aki odahaza szelektíven gyűjti a szemetet, tudja, a begyűjtött papírból, műanyagból jópofa, újszerű dolgokat lehet létrehozni. Valami effélére vállalkozunk ebben a hónapban mi is.
         Rádiós mondatfoszlányokat, újságcikk-részleteket, reklámszövegeket, könyvek fülszövegének egy-egy mondatát, diáklapok gyerekszáj-rovatából ollózott elszólásokat gyűjtöttünk csokorba, hogy aztán toldva-foldva újjá gyúrhassuk őket. Ahogy régi, megsárgult újságokból születhet szép, új papír, ahogy a kidobott pillepalackokból készülhet színes lábtörlőszőnyeg, úgy ezekből a nyúlfarknyi kis szövegekből születnek majd mesék, versek.
         Az Illusztrátor Pajtások csodaszép rajzai mellett ebben a hónapban meglepetés-illusztrációkkal is kedveskedünk nektek. A szabadkai EmArt képzőművészeti műhely kisdiákjai régi cd-ket varázsolnak újjá, és a zentai állatvédő gyerekek is készülnek valami izgalmassal. Elöljáróban annyit árulok csak el, hogy ennek is lesz némi köze az újrahasznosításhoz. Remélem, hogy jó ötletekkel szolgálunk velük ahhoz, hogy ti magatok is kitaláljatok, elkészítsetek hasonló jópofaságokat.


Nagy szeptemberi öleléssel:

Csík Mónika, 
a hónap fő toldozó-foldozója


Takács Leila: Lepke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése