2012. június 18., hétfő

Hohohohó − Majoros Nóra

Óperenciás-tengert is megjárt, ősrégi vitorlás ringatózott a kikötőben. A tatárboc törötten nyikorgott, a vitorlák kiszáradt moszatként lebegtek. Megkopott a szúette hajótesten a felírás: Sellőária. A csavargó hosszasan betűzte a nevet, vagy azért, mert nem tudott rendesen olvasni, vagy azért, mert valóban fura név volt ez egy harci fregattnak. A kikötő, mint egy ipari daráló, zajosan és büdösen ketyegett. A temérdek rakodómunkás, részeg matróz és csempész az útrakész, legalább a kapitány szerint működőképes hajók körül nyüzsögtek, így senki sem foglalkozott a csavargóval. A biztonság kedvéért körülnézett, mielőtt az ingatag pallón a Sellőária fedélzetére lépett.
            Ahogy a lába a korhadt padlóra ért, elnémult a kikötő. A csavargó megtorpant, azt hitte, észrevették. A szomszéd hajóra pakoltak éppen, a daru megbillent, és egy hatalmas láda a vízbe zuhant. A csavargó nem hallotta a csobbanást, se a rakodómunkások kiabálását, pedig a szájuk tátva, nyakukon kidagadtak a lila erek. A Sellőária elnyelte a hangokat. A csavargó felbátorodott, és körbejárta a hajót. Mintha csak egy silány festmény volna a kikötői kocsma koszos falán. Az egyetlen, ami ép volt rajta: a kormánykerék. A csavargó mély lélegzetet vett, odalépett, behunyta a szemét, és megragadta.
            Feltámadt a szél, vele együtt a hangok. Matrózok ordítottak, a királyt gúnyolták egy förtelmes dalban. Egy macska nyivákolt, majd felborított egy vödröt, amint egy patkány után iramodott. Csigákon csúsztak kenderkötelek, csattogtak a szélben óriási vásznak. A csavargó kinyitotta a szemét, de csak az egyiket tudta, mert a másik hiányzott. Azzal az egy szemével azonban tökéletesen látta a türkizkék tengert és a végtelen látóhatárt. A hullám moraja, a fatest súrlódása a vízen, a szél sivítása és a hajó legénységének kótyagos ordítása, mint egy ária, állt össze a fejében, elnevette magát, és torkaszakadtából üvöltötte:
            − Hohohohó! Kalózok, minden vitorlát kibontani, nyomás előre!

Don Martalóc története, folytatásos mese, 8/1. epizód


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése