2018. augusztus 14., kedd

Nyulász Péter: Gazsi bácsi lótetű!


Egyszer volt, hol nem volt, az Erzsébet téri fröccsterasz sörcsapjainak tövében, ahol a faros Ikarusok is pöfögtek, történt egyszer, hogy élete nagy kalandjára indult Csepcsányi, Szinyák, Bádogos és még pár haver. Három nap vadkemping és számháború, szülők nélkül, egy vadregényes dunai szigeten! A megérkezés még zökkenőmentes ám a sörmeghajtású dunai komppal egy időben megérkezik a felelős felnőttek titkos felügyelő őrangyalszolgálata is. A feledhetetlen nyári kalandra készülve ugyanis nem csak a srácok indulnak útnak, hanem az aggódó szülők is, akik titkos patrónusokat bérelnek fel a helyi erők közül. A kompos, a gátőr, az alkalmi pecás, a közértes, a nyugállományú katonatiszt is alaposan kiveszi részét a kalandból… 


A film – akár több részes tévésorozat, akár egybefűzött mozifilm változatban is elérhető, de vigyázat! Csak az nézze meg, aki életre szóló élményt akar, és aki nem tart a rekeszizom-láztól, vagy attól, hogy olyan mondatok égnek a szürkeállományába, mint „Gazsi bácsi lótetű!” vagy „Enyim kulup!”. 
Másnyelvül mondva: a Le a cipővel! – méltán nagy hírű színészóriások és egy zseniális kölyökcsapat felhőtlen jutalomjátéka, múlhatatlan – ám egyben méltatlanul keveset ismételt klasszikus alkotása. Ha épp nincs a tévében (ami sajna többször esik meg, mint fordítva), DVD-n elérhető! Fel lehet nőni nélküle, de nem igazán érdemes! (Amúgy eredendően Csukás István Nyár a szigeten című kalandregényébő kerekítették hajdanán.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése