2018. augusztus 10., péntek

Turbuly Lilla: Ethan Hawke egy romkocsmában


Felnőni vagy nem nőni? Pán Péter óta tudjuk, van, aki inkább az utóbbit választaná. A Nyakunkon az élet huszonéves szereplői éppen befejezték (vagy nem fejezték be) az egyetemet, és próbálják megkeresni a saját válaszukat erre a kérdésre. Négyen négyfelé keresgélnek. Munkát szeretnének, de egyáltalán nem olyat, amit találnak. Vagy csak lézengenek, életre-halálra barátkoznak és összevesznek, szerelmesek lesznek, és bánatukban vagyonokat költenek a telefonos szerelmi horoszkópra. 



Szóval semmi különös, közben meg mégis muszáj nézni őket. Mert hiába, hogy a kilencvenes évek Amerikájában járunk, lehetnénk 2018-ban Budapesten is. Lelaina (Winona Ryder) és Troy (Ethan Hawke) lakhatnának a VII. kerületben, Lelaina kereskedelmi tévékbe toborozna statisztákat, miközben arra vágyna, hogy a mobiltelefonján leforgassa az évtized mobilfilmjét. Troy naphosszat egy romkocsmában merengene, hogy mi végre a 140-es IQ, ha ennek a világnak (meg Lelaina-nek) olyan öltönyös business-fafejekre van szüksége, mint ez a Michael (Ben Stiller, aki ráadásul a film rendezője is). A szüleik meg azzal vigasztalnák magukat, hogy végül is 24 évvel ezelőtt (amikor a film készült), ők is eléggé megijedtek attól, hogy nyakukon az élet.




Közhelyes témák közhelymentesen, jó zenék, humor és melankólia, és ahogy az ajánló mondja: barátság és szerelem. Nem mellékesen pedig a fiatal Ethan Hawke… Tizennégy évtől felfelé mindenkinek ajánlom!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése