2015. szeptember 1., kedd

Hunyady Borbála: Hangya

avagy:
Mindenkinek, aki szerint csak azok a filmek izgalmasak, amikben sok a cselekmény és a háború

A fiatalasszony – vörös kabátban, fekete nadrágban és magassarkúban – éppen nagy léptekkel szelte keresztül a termet. Sokféle ember lófrált ott: az állást kereső fiataloktól az elismerésre vágyó művészlelkekig. A hölgy nem tartozott egyik csoportba sem: azért írt, mert szerinte jól csinálta. És ha valamit egyszer jól csinál, akkor be fogja bizonyítani a világnak, hogy abban tényleg ő a legjobb. Egy deres hajú, öltönyös férfi várt rá az egyik ajtó félfájának támaszkodva, a kíméletlen kritikus szemével nézve végig a kezdő írón. Aztán betessékelte a terembe, és leültette makulátlan íróasztalához. A nő nem várta meg, amíg felszólítják, válltáskájából egy köteg papírt rángatott ki, és az asztalra csapta. Fintora jelezte az előtte fekvő irományról alkotott véleményét… pedig ő írta.
– Nos, Uram, ön azt mondta, a beadott kisregény túlontúl csöpögős, és unalmas, mert kevés benne a cselekmény és történés. Így hát – csak hogy a kedvében járjak – megírtam magának ezt a… förtelmet. Kérem, olvassa végig, és aztán értékelje újra a kisregényemet. Amelyiket jobbnak tartja, azt kívánom beadni a pályázatra. Miközben írtam, igyekeztem eleget tenni azon követelményeinek, melyeket a múltkor annyira hiányolt. Rövid, lényegre törő mondatok, (lényegesen) kevesebb érzelmi szál, több történés, megváltoztattam az elbeszélő személyt és az elbeszélés idejét is, ahogy kérte.
A férfi unott arccal vette át a papírokat, és kételkedő pillantást vetett a címre: „Hangya”. Savanyú ábrázattal kezdte olvasni a sorokat. Közben már azon gondolkodott, hogyan fogja udvariasan tudatni a nővel, hogy pocsékul ír, és nem támogatja a benevezését a pályázatra.

Kőszeghy Csilla illusztrációja


***

˝Hangya dolga szolgálni. Élelmet kell gyűjteni. A föld nedves. Valószínűleg lesz zsákmány. Előre menni. Valami van csáp előtt. Felnézni. A valami zöld. Magas. A tetején talán zsákmány. Fel kell mászni. Meredek út. A magas, zöld valami nem hajlik meg a súly alatt. Erős. Akkor sok zsákmány lehet rajta. Fel. Nagy lecsüngő izé. Ilyen van emlékekben. Teendő: megkerülni. Jobbra araszolni. Nincs vége az izének. Balra araszolni. Itt sincs. Teendő: felmászni az izére. Megvan. Elmenni az izé végéig. Izé gyenge. Talaj közelségének érzékelése. Nem leesni. Élelmet gyűjteni. Átmászni az izé másik oldalára. Megvan. Vissza a valamiig. Kész.
Fel a valamin. Következő izé. Teendő: ugyanaz. Rövid út: nincs. Elmenni a levél végéig. Másik oldalon vissza. Fel a valamin. Másmilyen izé. Megszagolni. Szag: zsákmány. Zsákmányt megszerezni. Zöld izé útban van. Megoldás: spriccelés. Spriccelés nem vált be. Megoldás: harapás. Csáp tapint. Zsákmány érzékelve. Megszerezni. Csáp nem mozdítja ki. Zsákmány túl nagy. Megoldás: bemászni. Zsákmány sárga. Zsákmány szaga ismerős. Emlék visszaidéz: zsákmány bőséges. Itt zsákmány fehér. Csáppal tapogatni. Szag: éretlenebb. Méret: kisebb. Első két lábbal és csáppal kimozdítani. Nem megy. Második két lábat is használni. Hátsó kettővel másik zsákmánynak támaszkodni. Eredmény: mozgás. Jó jel. Nagyobb erővel mozgatni. Zsákmány elszabadult. Zsákmányt kilökni. Kész.
Következő feladat: zsákmányt hazacipelni. Először is: lejutni. Valamin lemenni. Akadály. Akadály: izé. Megoldás: ugyanaz. Jobbra araszolni. Nincs rövid út. Balra araszolni. Nincs rövid út. Megoldás: izén végigmászni. Zsákmány bemérése: zsákmány alul. Izén végigmenni. Izé meghajlik. Gyenge. Vége az útnak. Föld közel. Veszély. Megpróbálni átmászni a másik oldalra. Sikertelen. Eredmény: talaj közeledik. Rossz előjel. Mozgás megállt. Helyzetfelmérés: lábak az ég felé néznek. Hát a földön. Zsákmány bemérése: nem látni. Veszély. Zsákmányt megkeresni. Azonnal. Először is: másik oldalra fordulni. Módszer: lábak mozgatása. Eredmény: sikertelen.
Árnyék az égen. Jelentése: veszély. Árnyék nő. Fényes dolog: sehol sem látható. Nagy lábak közelednek. Veszély: madár. Mértéke: életveszély. Feladatok újraértékelése. Zsákmány: nem fontos. Első feladat: menekülés. Talaj nincs a láthatáron. Nagy, idegenszagú dolog közeledik. Nyomás érzékelése oldalirányból. Megoldás: kalimpálás. Eredmény: nincs. Megoldás: spriccelés. Eredmény: nincs. Talajtól való távolodás érzékelése. Gyors látványváltozás. Alátámasztás érzékelése. Alátámasztó tárgy: láthatatlan. Csáp használata. Tárgy alattam talaj. Fent: fény csökken. Veszély. Helyzet ismeretlen. Megoldás: menekülés. Futás előre. Eredmény: csáp érzékel valamit. Megkerülni. Eredmény: nincs kiút. Megoldás: fel. Előttem három fény. Egyébként: sötét. Fény = kiút. Fényen kimenni. Eredmény: siker. Lemászni. Talaj: túl messze. Megoldás: le utat keresni.
Látvány: furcsa színű dolog: összeér a talajjal. Kiút megtalálva. Elindulni egyenesen előre. Távolság: nagy. Meredek. Megoldás: ágaskodni. Eredmény: sikeres. Menni előre. Sötét hely közeledik. Megoldás: ágaskodni. Eredmény: más út nem elérhető. Megoldás: sötét helyen menni. Sötét helyen remegések. Tehát: veszély. Megoldás: sietni. Közben: fröcskölni. Út: hosszú. Akadály előttem. Megoldás: megkerülni. Eredmény: nincs kiút. Megoldás: ágaskodni. Eredmény: siker. Mászni tovább előre. Rezgések nagyobbak. Rezgések erősebbek. Veszély: nagyobb. Megoldás: tempó fokozása. Talaj közel. Rezgés. Talaj közeledik. Lábak a földön. Fény eltakarva. Nagy nyomás a hát felől. Nyomás megszűnik. Sajnos potroh leszakadt. Következtetés: élet vége. Zsákmányszerzés: sikertelen.˝

***

A férfi unott arccal nézett fel a papírokból.
– Rendben. Elfogadom a korábban beküldött kisregényét, mint pályaművet. (Legfeljebb nem nyer vele.) Csak a Hangya ne kerüljön többé a szemem elé!
– Ahogy akarja. Köszönöm, uram.
– Hogyan találhatott ki ilyen lelketlen és érzelemmentes szereplőt?
– Khm. Volt kiről mintáznom. Khm.
– Tessék?
– Ó, semmi. Köszönöm, hogy megváltoztatta a véleményét. – Felelte a nő, és kifordult az ajtón. Hát igen. Ő mindig megszerzi, amit akar.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése