2015. április 6., hétfő

Plenár Fanni & Mészöly Ágnes: Téma és variációk

Téma:
Plenár Fanni

Kovás Pistikét anyukája eltiltotta az édességtől. Titkos megfigyelőket küldött utána, hogy ne tudjon eljutni a boltba csokiért. De Pistike okos gyerek volt, tudta, hogy a falu alatt egy alagút húzódik egészen a boltig. Így hát elrakott egy zseblámpát és elindult biciklizni. Beért a titkos bejárathoz, ott meghúzta a titkos kart, fogta biciklijét, és berakta az alagútba. Mikor elért a boltba, még testvérének, Mórickának is rakott el csokoládét.

Variációk: 
Mészöly Ágnes

Drámaian, jelzőkkel tele:

Kovás Pistikét, ezt a szerencsétlen gyermeket érzéketlen édesanyja eltiltotta az élet ízét adó, boldogsághozó, örömokozó édességtől. S nem elég, hogy eltiltotta: titkon álruhás megfigyelőket küldött a nyomába, akik minden lépését árgus szemekkel követték, s galádul megakadályozták, hogy eljuthasson a fogyasztás templomába, s kielégítse csokoládé-éhét. Ám Pistike zsenialitása határtalan volt, s jól tudta, hogy kies lakhelyük, a falu alatt egy titokzatos, ódon és sötét járat, mondhatni alagút vezet a vágyak tárgyát áruló boltocskáig.
Előrelátó lévén elrakott egy fényforrás elemlámpácskát, és elindult, hogy testének erejét karban tartandó testgyakorlást végezzen egy pedálos instrumentumon, a népszerű biciklin. Végtelen erőfeszítések árán eljutott a titkos bejáratig, felfedezte és az Első Mozgatóhoz hasonlatosan meghúzta a titkos kart, mely az alagútba vezető rejtekajtót működtette, magához ölelte hű vasparipáját, és elrejtette azt. Óvatos léptekkel végigment az alagúton, és amikor elérkezett a helyre, ahová már eónok óta vágyott, nem csak magának, hanem hasonlóan sanyarú sorsú testvérének, Mórickának is rakott el csokoládét ez a bátor, önfeláldozó, hős gyermek.

Szabadversben:

eltiltotta őt
az édességtől, attól tiltotta el
az anya, akit anyának alig nevezhetünk
kopókat állított nyomába,
hogy kiszagolják lába mozzanását
hogy ne engedjék, hogy közelébe érjen
közelébe a boltnak, ahol édes
omlós lágy csokoládéörömök várhatták volna
de övé volt az értelem, a tudás, mely hatalom
és a lámpa, mely a fény
elrakta azt is ő
s az alagút léte csillogó tervet ígért neki
mint szél, biciklizett a rejtekig
mint süket a csengőt, húzta meg a kart,
mint árnyék, száguldott az alagúton át és megtalálta,
meg az édeset
s az édeset a másik édesnek vitte
testvérének, kinek sorsa tiszta kín

Primitíven: 

A Kovás Pisti anyja, ember, akkora barom, tolja ezt az „egészségeséletmód”-dumát folyton a kiskölyök arcába, még egy szaros csokit sem ehet meg a csórikám. Ott lóg a kölykén egész nap, mert semmi dolga nincsen neki, egy percre nem hagyja élni azt a kis lúzert, ha ő nem ér rá, akkor meg tudod micsinál? Hát ráküld valami másik marhát, komolyan, kész csokikommandó, hogy nehogy egyszer jó legyen a kiscsávónak. Mondjuk a srácot se kell félteni, kisasolta, hogy valami ótvar alagút van ez alatt a zombifalu alatt, egészen a boltig, aztán bemesélte a mutternak, hogy elmegy biciklizni, de persze előtte elrakott egy vakerák zseblámpát is. Aztán bezúzott az alagútba, pedig még valami hülye kart is meg kellett húznia, és irány a bolt. Mondjuk jó fej a Pisti, mert annak a másik csórikának is vitt csokit, tudod, a tesójának, a Mórickának, ember, komolyan mondom, az még nagyobb lúzer, mint ő!

Mészöly Ágnes, Író Cimbora
Plenár Fanni, Szombathely, Bolyai Gimnázium, 11/C

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése