2017. március 19., vasárnap

Interjú L. Ritók Nórával

Gyerekrajz pályázataink gyakori résztvevői az Igazgyöngy Alapítvány növendékei. Csodás kalandozás a fantázia birodalmában, amikor velük alkothatunk, tele vannak a rajzaik varázslattal. Bori most az alapítvány fő varázslójának, L. Ritók Nórának teszi fel a kérdéseit.



Rímkóci Bori: Hogyan kerültél kapcsolatba az Író Cimborákkal?
L. Ritók Nóra: Az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskolában folyamatosan figyeljük a gyermekrajzpályázatokat, hogy tanítványaink tehetségét az iskolán kívül is megméressük, és az így szerzett sikerélményt is beépíthessük a személyiségfejlesztésünkbe. Az önbizalom megerősítése ugyanis nálunk, akik zömében hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozunk, nagyon fontos. Így találkoztam az Író Cimborák remek rajzpályázatai kiírásaival.

R.B.: Elsősorban milyen jellegű (volt) az együttműködésetek?
L.R.N.: A pályázatok kapcsán alakult ki együttműködés, ami a szakmai visszacsatolással még további személyes tartalmakat is kapott. Óriási dolog volt, mikor a nyertes gyerekek rajzához versek, mesék íródtak. (Az együttműködés kapcsán született alkotások megtekinthetők az Igazgyöngy címke alatt.) Ez a fajta kapcsolás a rajzot és az irodalmat egészen különleges párhuzamba hozta, óriási megtiszteltetés volt a gyerekeknek. Az is fontos volt számunkra, hogy láthattuk, a zsűri döntése szakmai szempontok szerinti. Ez pedagógiai megerősítéseket ad a tanároknak.

R.B.: Mit emelnél ki az elmúlt évek Író Cimborákhoz köthető eseményeiből?
L.R.N.: A Mi lenne ha? és a Kinek a bőre? című rajzpályázatokat, melyek inspirálóak voltak a gyerekeink számára, és nagyon boldogok voltunk, mert díjazottunk is volt ezeken. Reméljük, sok hasonlóan érdekes felhívást kaphatunk még az Író Cimboráktól, amire mi boldogan készülünk majd. Fantasztikus lehetőségek ezek az irodalom és a képzőművészet összekapcsolására, ami az olvasóvá nevelés fontos eszköze lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése