2012. február 17., péntek

Várbeli cimboráskodás

2012. február 16-án, csütörtökön este héttől (egész jól) alakuló ülést tartottunk. Mire Ildivel, a házigazdasszonnyal (aki házi múzsám is egy személyben) nagyjából mindent kirakodtunk, amit otthon találtunk, lassanként szállingózni kezdtek a vendégek budavári hajlékunkba. A nagyszobai héra épp bemondta az unalmast, de a melegszendvicsek, a forralt borral telt bögrék, na meg a szellemi táplálékként felolvasott szövegek azért átmelegítették az arcokat.
A cimborák közül Miklya Zsolt és felesége, Miklya Luzsányi Mónika érkeztek elsőként, majd befutott Békés Márta, Mészöly Ágnes és Vörös István, aki 2005 óta tanít a Pázmányon kreatív írást. Egykori tanítványai három évvel később megalakították a Római Hatos Kört, és azóta kisebb-nagyobb kihagyásokkal havonta egy-két csütörtök estén műhelyeznek. Az R6 képviseletében jelen volt Csutak Gabi, Kozák Tibor és Zsolnai Gyuri, illetve eljött néhány közeli barát is Adorján Beáta, Tornyosi Eszter és Bene Bálint személyében.
Fél kilencig ismerkedős-csipegetős üzemmódban ücsörögtünk a nagyszobában, szóba kerültek az Író Cimborák főbb törekvései (hasonló műhelybeszélgetések, felolvasóestek szervezése egy leendő törzshelyen, szoros együttműködés az Illusztrátor Pajtásokkal, közös workshopok tartása akár többfelé is). Aztán következett a felolvasásosdi: Csutak Gabi kezdte a kört madaras rövidprózájával, Adorján Beáta izgalmas skiccekkel lepett meg minket, Kozák Tibi humoros, többfedelű szöveget hozott, Békés Márti néhány hónapja megjelent, Iskolabolygó című kötetéből olvasott fel, és a kör sajnos félbeszakadt. Tíz óra körül a társaság többsége felkerekedett, a kemény maggal még igyekeztünk levonni a tanulságokat: legközelebb csak gyermekirodalmi kérdések, kevesebb idő az evés-ivásra, és több a reflexióra.
Úgy legyen!
(Dávid Ádám)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése