2024. február 14., szerda

Várfalvy Emőke: Mese a komótos időről

 

Bódi Kati illusztrációja

Hajdanában, az idők kezdetén komótosan éltek az emberek. Hogy mi az a komótos? Nem, nincs köze a kompóthoz, bár a komótos időkben a kompótnak is volt divatja.

A komótos nem ehető, ellenben kényelmes. Vagy mondjuk úgy, nem rohanni folyton. Akik komótosan éltek nem késtek el az óvodából, munkából vagy egy jó akció utolsó órájáról. Nem volt minden percük betáblázva feladatokkal, tennivalókkal, halaszthatatlan elfoglaltságokkal. Nem mondták folyton: most nincs erre időm. Talán azért, mert amit nem mérünk, abból ki sem tudunk fogyni igazán.

Úgy bizony!

Hajdanában az emberek nem hordtak sem okos, sem buta órát. Nem voltak mobiltelefonjaik, sem templomtornyaik, sőt, kakukkos, kvarc és homokóráik sem. Az egyetlen időmérőjük a Nap volt, ami komótosan bandukolt az ég egyik csíkjától a másikig, keléstől, nyugvásig. Az emberek vele bandukoltak komótosan, addig míg egy kis ördög becsempészett egy gondolatot valaki fejébe: találjunk fel időmérőt!

S lettek órák és percek. Napok és hetek. Évek és évszázadok. Sőt, ezredek! Micsoda bőség, gondolták az emberek, ahogy dúskáltak milliónyi másodpercben, a kötegnyi évtizedben.

Aztán egyszer csak arra lettek figyelmesek, hogy egyre fürgébben szaladnak előlük a megbokrosodott percek, s egyre több órájukat kell munkában tölteni, hogy vehessenek maguknak akár csak egy buta órát is.

Talán a butának nevezett óra haragudott meg az emberekre, s tette a napok s hetek múlását olyan gyorssá? Talán igen. Ez az óra ugyanis nagyon okos kis szerkezet, vagy mondjuk úgy, precíz. Ha a testébe szerelt apró fogaskerekek közé nem kerül picinyke porszem, azok komótosan forognak. Átbukfenceztetik a másodperceket, perceket és órákat egyik keréktől a másikig. És ketyegnek.

A ketyegést hallgatva a rohanó emberek ábrándosabbak lesznek, néha elfelejtik hova rohannak, s van, aki még arra is elszánja magát, hogy főzzön komótosan egy kompótot, s kiskanállal, langyosan az egészet elkóstolgassa, mondjuk egy délután alatt.

Talán egy felhúzhatós zsebórában bújt el a komótos idő? De kinek a zsebében kutassunk? Aki hallja, adja át, keressük meg együtt újra a komótos, kompótos időket!

 

Szerkesztette: Czeiner-Szücs Anita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése