2022. április 1., péntek

A messzi távolból – villáminterjú Simon Réka Zsuzsannával

 


 

Hogyan lettél Cimbora?
Dávid Ádám keresett meg, hogy csatlakoznék-e az induló Író Cimborák táborához. Nagy örömmel tettem.

Mi az a tíz szó, ami először eszedbe jut, ha meghallod a szót „Író Cimborák”?
Csapatmunka, játék, kreativitás, írásgyakorlat, humor, kötetlenség, elhivatottság, határidő, segítőkészség, témafelelős.

Mi az, ami szerinted a legnagyobb érték a cimboraságban?
Számomra az, hogy minden helyzetben, mindig számíthattunk egymás támogatására, segítségére, és hogy bárki bárhonnan bekapcsolódhatott a közös játékba. Hálás vagyok, hogy a messzi távolból is részese lehetek ennek az építő közösségnek.

Mi az, amit nem szeretsz a cimboráskodásban, vagy ami megnehezíti a cimboraságot?
Ami minden adódó alkalommal fájdítja a szívem, hogy nem lehetek ott, amikor a cimborák személyesen is találkoznak, összeülnek, alkotótáboroznak, örülnek egymásnak. A fizikai távolság az, ami számomra sok mindent megnehezít.

Szerinted kik olvassák többen a Cimbi oldalt: gyerekek vagy felnőttek? Miért?
Biztos, hogy felnőttek, de remélhetőleg a közelükben levő gyermekeknek is olvasnak az oldalról, ajánlják az oldalt a gyermek- és kamasz olvasóknak is.

Miért jó, hogy alapvetően online oldal vagyunk?
Ha nem lennénk online oldal, mi, akik messze élünk, nehezebben tudnánk bekapcsolódni a játékba, és nem tudnánk ilyen rendszerességgel, így együtt alkotni.Természetesen azért is jó, mert így olyan olvasókhoz is eljuthatunk, akikhez másképp nem lehetne.

Alakulhatnak-e ki (szakmai) barátságok egy online közösségen belül? Neked van-e ilyen tapasztalatod a Cimbikkel kapcsolatban?
Mindenképpen. Sok számomra nagyon kedves írót, illusztrátort sikerült megismernem a cimbis alkotómunkának köszönhetően, bár a szorosabb barátságokhoz szükség van a személyes találkozásokra is, és ezekre azoknak van módjuk, akik számára nem jelent gondot, hogy néha itt-ott találkozzanak.

Segítette-e szakmai előrelépésedet és/vagy személyiséged fejlődését a Cimbi oldal?
A határidők betartásában sosem jeleskedtem, de a havi témákhoz való csatlakozás, a precíz író cimbik határozottan segítettek abban, hogy erre jobban odafigyeljek.

Melyik projekt volt a kedvenced a tíz év alatt? Miért? Melyik projektet tartod a legeredményesebbnek? Miért?
Nagyon nehéz választani, mert a tíz év alatt rengeteg szívhez szóló projektünk volt. Az egyik nagy kedvencem az Otthonmesék projekt az Utcáról Lakásba! Egyesülettel. Mélyen megérintett az is, amikor a leukémiával küzdő kis Lara megsegítésére foghattunk össze, és írtunk meséket. Remélem, sikerült egy icipicit könnyíteni a terheken.

Milyen projektet látnál szívesen a következő tíz évben?
Szeretném, ha még több, országhatáron is átívelő projektet szerveznénk, a magyar-kazah vagy a Héthatár meseprojektünkhöz hasonlót, például egy magyar-török projekten régóta gondolkodom. Nagyon szerettem azokat a projekteket is, amikor gyerekekkel együttműködve, gyermekrajzokhoz írhattunk. Jó lenne még sok ilyen. Örülnék annak is, ha a szövegeinkkel többször tudnánk ott segíteni, ahol erre nagy szükség van. Remek lenne az is, ha lehetőségünk lenne eljutni könyvtárakba, iskolákba, ahol gyerekcsoportokat tudnánk bevonni a közös alkotói játékba.

Ha négykezest kellene írnod egy Cimbitársaddal, kit választanál? Miért?
Bárkivel örömmel írok négykezest. Tényleg, mikor lesz újra négykezesünk? Talán a tíz év alatt kétszer-háromszor volt ilyen, ha nem tévedek.

Ki a kedvenc grafikusod? Miért? Mely cimbis illusztrációját mutatnád meg másoknak? Miért?
Sok kedvenc grafikusom van, de Varga Zsófi illusztrációi a legkedvesebbek a számomra az Illusztrátor Pajtásokkal való együttműködéseinkből. Zsófi gyönyörű képeihez az Otthonmesék projekt kapcsán írtam szöveget, Lele címmel.

 

(c) Varga Zsófi
 

Mi a legjobb emléked a cimborasággal kapcsolatban?
A legszebb emlékem, amikor Budapesten ott lehettem a cimbikkel egy közös felolvasáson a Két Egér könyvesboltban.

Mi az, amin változtatnál a Cimbi műhely működésében? Miért?
Többet kellene találkoznunk. Például meg lehetne látogatni a külföldön élő cimborákat is. Például engem, természetesen a közös alkotás érdekében
😊. Én szeretem ebben az alkotói közösségben, hogy nincsenek megkötések, bárki akkor kapcsolódhat be játékosként, témafelelősként, amikor ideje, energiája, kedve engedi. Talán több humorosabb téma nem ártana.

Ha egy mondatban kellene megfogalmaznod az Író Cimborák lényegét, mit írnál?
Olyan közös, kötetlen játék, ami képes összefogni egy színes, változatos alkotói közösséget.

Hogyan ajánlanád a Cimbiket egy most induló, ifjú alkotónak?
Ha szereted a változatos, meglepő és érdekes témákat, gyere, alkoss és játssz velünk szabadon egy olyan alkotói közösségben, ahol mindig számíthatsz a játszótársakra!

Küldetés vagy játék? Tettek mezeje vagy játszótér? Szerinted mi illik jobban a Cimbora műhelyhez: küldetésnyilatkozat, játékszabály vagy ars poetica?
Mindezek finomvegyes koktélja. A cimbora műhelyben ez mind benne van. Attól függ, ki melyikkel, milyen mértékben azonosul.

 


1 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök ,hogy az a Réka,akit nagyon szerettem és igyekeztem hogy tehetsége képessége szerint a legmagasabb tudás és intelligens
    szintre érjen
    ez
    bejötnagyon Örülök!!!!?
    Anikonenje

    VálaszTörlés