2021. november 15., hétfő

Németh Eszter: Az életgyűjtő

 


Beleolvasott a mesekönyvekbe a polcon, de azokban benne maradtak a betűk, csak a történetek vándoroltak át a fejébe. Öreg volt, dauerolt hajú, az álla hegyes és csontos. A szája szigorú.

Félrerakta a babákat, az unokái játékait. Ott ültek az egyre dohosabb szagú kisszoba egyre dohosabb szagú ágyán. A szomszédok, mint a klasszikus teleregényben kihaltak már, új emberek költöztek a lépcsőházba. Gyerek sehol sem akadt.

A babák unottan ültek, üveges szemükkel a semmibe bámulva a dohos kisszoba ágyán. Már le sem porolta őket. Néha azért elmormolta maga elé, melyik kinek a kedvenc játéka volt az óvodában, ahol a nyugdíjig dolgozott és ahonnét származtak.

A lányai látogatták. Az unokák szerteszóródtak a világban, nagy ritkán nyitották rá csak az ajtót. Ahogy egy napon a kisszoba ajtaja sem nyílt többé. A túlvilági óvodában új dadusra volt szükség.

A szekrényben hatalmas halom gyerekrajz maradt. Amikor szétválogatták, minden unoka boldogan fedezte fel a saját gyerekkori rajzait és az ismerős neveket a többin.

Csak egyvalaki ült közöttük üres kézzel. Az, akihez naponta lépett oda egy-két ovis: nézd, neked rajzoltam. A girbegurba pálcikaemberek, nyulak és kastélyok csendes surranással ömlöttek aztán az óvoda szemétgyűjtő autójába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése