2018. május 4., péntek

Vilmányi Hanna és Simon Réka Zsuzsanna: Nagypapa nyulai


Ami a szívemen…

Amikor valami bántja a szívem, azt mindig először a szüleimnek mondom el. Legtöbbször az nyomja a szívemet, hogy mi lehet odafent a tatámmal. Nekem nagyon hiányzik, és fáj, hogy nem láthatom, csak fényképen. Amikor este felnyújtom a kezem, mindig érzem, hogy itt van, és vigyáz rám. Anyának mindent elmondok, hogy mit érzek.
Vilmányi Hanna 5.a



Vilmányi Hanna (5.a) illusztrációja


Simon Réka Zsuzsanna
Nagypapa nyulai

Nagypapa viseltes nagykabátja zsebében két láthatatlan nyúl tanyázott. Az egyik pufók, a másik pisze orrú. Egyik Szervác, másik Bonifác. Akkorák voltak, mint nagypapa tenyere. Komótosan elfértek a nagykabátzsebben. Papa, karosszékében üldögélve, sokszor elbeszélgetett velük. Még akkor is látta őket, amikor mi, gyerekek, semmit nem láttunk. Mindkét tenyerét feltartva, hol az egyikhez, hol a másikhoz fordult. Ha befejezte a velük való társalgást, kezét óvatosan a kabát zsebébe helyezte.
          Alig vártuk, hogy nagypapa elmenjen otthonról. Olyankor mindig kikutattuk a zsebét, ráztuk a kabátot, de Szervácnak és Bonifácnak híre-porát sem találtuk. Amikor hazatért, csak ennyit mondott:
          – Már megint kiugrasztottátok szegény párákat a zsebemből.
          A nyulak sokszor kilesték, mikor teszünk rossz fát a tűzre, és egyre gyakrabban árulkodtak nagypapának. Ez így ment egy darabig, aztán cselt eszeltünk ki. Mi lenne, ha őket is bevonnánk a csínytevéseinkbe, s akkor talán nem árulnának el minket. Tudtuk, hogy mindenhová követnek, ha papa nincs otthon. Padláson, istállóban, ágy alatt, farakások között, faágakon, a kukoricásban, mindenhol a nyomunkban ugráltak. Csak úgy suhogott a fülük az ugrálásban.
Nagyapa egyik szombat délelőtt a vásárba indult. Szívünkre kötötte, ne kotorásszunk a fogason lógó kabát zsebében, viselkedjünk rendesen, mert a nyulak mindig mindenről beszámolnak. Alig vártuk, hogy becsukja maga mögött az ajtót, aztán uzsgyi, meg sem álltunk a kabátig.
          – Nyulak! – suttogta Jankó izgatottan.
          – Csak mi vagyunk – mormogtam én.
          – Lenne kedvetek egy szénacsatához? – folytatta Jankó nekibátorodva.
          – A kert mögötti réten várunk titeket – kacsintottam Jankóra, jelezve, hogy most aztán biztos nem lesz baj.
          Kinyitottuk az ajtót. A kabát mintha megmoccant volna a fogason. Jankó haladt elől, én követtem. A magasba nyúló szénakazlakhoz siettünk. Vártuk a nyulakat. Hallottam, ahogy suhogott a fülük a nyár végi csendben.
          – Szerinted eljöttek? – kérdezte Jankó.
          – Igen – válaszoltam.
          – Kezdődhet a csata, rajta nyulak! – tapsoltunk kiabálva.
          Rúgtuk, dobáltuk, téptük a kazlakat. Hemperegtünk a portól átjárt szénarengetegben. Pillanatok alatt szőnyeget varázsoltunk a rétre.
          – Ez az, nyulak! Rajta, rajta! – biztattuk a láthatatlan nyulakat.
          Amikor már mind a három szénakazlat szétterítettük, elégedetten nyúltunk végig a földön. Sikerült a turpisság, gondoltuk, nagypapának nem lesz merszük beárulni.
          – Mekkora csata volt, igaz, nyuszik? – kérdezte Jankó.
          – Lehet, hogy már vissza is bújtak a kabátzsebbe – nevettem.
          Másnap nagypapa a szokottnál korábban ébresztett:
          – Mit csináltatok a szomszéd bácsi kazlaival? – csóválta a fejét.
          – A nyulak, a nyulak, nagypapa, Szervác és Bonifác – bizonygattam rátartian.
          – Még hogy a nyulak! – dühöngött nagypapa, és szó nélkül kiment az ajtón.
          Azt sem tudtuk, hogy kapkodjuk magunkra a ruhát. Jóvá akartuk tenni, amit elkövettünk. Szervác és Bonifác, két kotnyeles áruló! Beavattuk őket a csatába, és mégis elárultak nagypapának. Hangtalanul, leszegett fejjel araszoltunk a hátsó udvarig. Apa és nagypapa már javában dolgoztak. Melléjük álltunk, és gereblyélni kezdtük a szétszórt szénát.
          – Szaporábban, szaporábban Szervác, Bonifác! Nektek is itt a helyetek! Ti is csatáztatok, ugye? – szólt nevetve nagypapa, aztán szorosan magához ölelt.
          Azóta nagypapa egy csillagra költözött, s elvitte magával a két nyulat is. Néha, amikor felnézek az égre, látom nagypapát, egy felhőhintaszékben ül, tenyerében ott nevetgél a két kotnyeles nyúl is. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése