2018. augusztus 6., hétfő

Várfalvy Emőke: A törilecke, amin szénné röhögtem magam


14 éven felülieknek melegen ajánlott!

A történelem nem arról híres, hogy izgalmas. Tudom, a töritanárok most a szemüket forgatják, a pár eminens pedig elkezdi sorolni, mennyire jó elképzelni, ahogy a Tridenti zsinat meg a pun háborúk, és a mezopotámiai birodalomról ne is beszéljünk. Oké, rendben. A történelem izgalmas. Vagyis az lehet, ha valaki veszi a fáradságot, és jól mondja el. Herendi Gábor megtette ezt a magyar történelemmel. Így született meg a Magyar vándor.
Sajnos mi magyarok győztes csaták terén úgy állunk az elmúlt 500 évre visszatekintve, mint nyertes foci VB meccsekkel. Voltak ígéretes részeredmények, de az összeredmény siralmas. 



Ettől függetlenül a magyar történelem tartogat jó sok olyan fordulatot, amit, ha jobban megnéz az ember, jobban kihúzza magát, ha szól a Himnusz. Tulajdonképpen szó szerint csoda, hogy még egyáltalán létezünk, és ebben, bizton állíthatom, nagy szerepe van a messze földön híres magyar humornak is, ami a legnehezebb pillanatokban sem pártol el tőlünk.
A Magyar Vándorban sem.

A filmben a 7 vezér, a vérszerződés utáni fergeteges bulit követő reggel arra ébred, hogy népüknek se híre, se hamva. Miután összeszedik magukat, a magyarok keresésére indulnak, ami egyáltalán nem egyszerű feladat.

A vezérek lépten-nyomon fura szerzetekbe botlanak, arról nem is beszélve, hogy ők sem hétköznapiak. Mindegyikük a magyarok egy-egy ismert típusát képviseli: a feltaláló, a nagyotmondó, a költő, az iszákos, az úriember és így tovább. 


Ahogy a magyarokat keresik, végigjárják a legjelentősebb magyar történelmi korokat, olyanokat, mint a tatárjárás, Mátyás király kora, török uralom, reformkor, az első világháború és az orosz megszállás vége. Fociznak angolokkal, csődületet okoznak egy szerájban és felrobbantják a Vereckei-hágót. Annyit szerencsétlenkednek, hogy ember legyen a talpán, aki nem kap a film végére izomlázat a rekeszizma környékén. S hogy végül megtalálják-e őket, s ha igen, hogyan?  A végét nem spoilerezem el, de annyit elárulok, hogy lesz benne tűzijáték (is). 

Veszélyes film ez, mert ha megnézed, nem csak máshogy fogsz nézni a magyarokra, de valahol rájössz, a történelem sem csak poros kódexekben feledésre ítélt sztori, hanem valami több.
Tégy egy próbát, nem bánod meg!
Ígérem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése