2014. március 29., szombat

Tasnádi Emese: Az Autómosószörny

Szathmáry István könyvborítója


Tasnádi Emese:

Az Autómosószörny

Mondják, az autómosóban, a benzinkútnál lakik egy szörny. Egy Autómosószörny. Senki nem látta addig, amíg Kisjoci, akit Nagyjoci elvitt magával tankolni, észre nem vette. El is mondta gyorsan mindenkinek a benzinkúton: a benzinkutasnéninek, és a benzinkutasbácsinak, a szőke néninek, aki nem tudott tankolni, a kopasz bácsinak, aki segített tankolni a szőke néninek és elmondta még a rózsaszín masnis kiskutyának is, aki a szőke néni kezében volt és nagyon mérgesen ugatott a kopasz bácsira. A benzinkutasnéni mosolygott, a benzinkutasbácsi egy barackot nyomott a fejére, a szőke néni azt mondta: „jaj, ne már, egy szörny! aohh, micsoda hely!” A kopasz bácsi morrant egyet, hogy „ne ijesztgesd a hölgyet, öcsi!”, a kiskutya pedig nagyon mérgesen, és nagyon élesen azt vakkantotta: vauuujjjj!
Kisjoci végül úgy döntött, hogy nincs mese, magának kell kézbe vennie a dolgokat, felhúzta a gumicsizmáját, fejére húzta az uzsonnás zacskóját és felvette a méhecskés esőkabátját.
-          Hová mész Kisjoci? – kérdezte Nagyjoci, miközben ellenőrizte a légnyomást az autókerekekben.
-          Meglesem a szörnyet az autómosóban.
-          Jó, de vigyázz magadra, nehogy felfaljon!
-          Viszek magammal müzli szeletet, azt biztosan szereti, mert én nem szeretem, olyan szörnyen rossz az íze.
Ezzel el is indult az autómosóhoz. Az ajtóban megállt és óvatosan belesett. Nem volt bent senki, a földön pocsolyák, a falon pedig egy tábla. A túlsó oldalon ott volt maga az Autómosószörny, vizes szőre lógott, fején piros szöveg villogott: ALVÁZMOSÁS, SZÁRÍTÁS, MOST INGYEN VAX!
Kisjoci jó alaposan megnézte az Autómosószörnyet, hisz ez nem is olyan félelmetes, gondolta. Csak csendben sírdogál magában, lehet hallani, ahogy potyognak a könnyei. Aztán egyszer csak minden megváltozott: egy nagy fekete autó gurult be az autómosóba, pont a szörny hatalmas szája elé. Az Autómosószörny felborzolta a szőreit és hangos morgásba kezdett, a könnye patakokban folyt és szerteszéjjel, nagy sugarakban locsolta vele a nagy fekete autót. Valószínűleg valaki korábban lelocsolhatta egy pohár folyékony szappannal is, mert a fekete autó pillanatokon belül olyan habos lett, mint Kisjoci keze, amikor ráöntött egy fél flakon folyékony szappant.
És ekkor az Autómosószörny hatalmas szőrös szája egészében bekapta a fekete autót, Kisjoci ijedten takarta el kezével a szemét. Nagyon sajnálta a kocsit, mert pont olyan volt, mint Nagyjocié, egy fekete Opel Zafira.
-          Neeee! Ne bántsd őt! – kiáltotta a szörnynek, de az úgy tett, mintha nem hallotta volna meg.
-          Engedd el, hallod, mert megharagszom! – toppantott egy kicsit bátrabban Kisjoci és kilesett az ujjai között. Hiába, az Autómosószörny csak ki-be tologatta a szájában az autót, és úgy tett továbbra is, mintha süket lett volna.
-          Na, most már elég! Nesze, itt van egy müzli szelet, edd inkább ezt meg!
A szörny hirtelen megállt, abbahagyta a morgást és a sírást is, majd vékonyka hangon megszólalt:
-          Milyen müzli szelet?
-          Csokis.
-          Az jó, azt szeretem.
-          De csak akkor kapod meg, ha elengeded a nagy fekete autót.
-          Viheted. Nekem úgysem ízlett. Túl fekete. Különben is jobban szeretem a mazdákat.
-          Én is jobban szeretem, de azok drágák.
-          Hát, azokról nem is mondanék le egy müzli szeletért! Minimum egy kindertojást kellene adnod. – jegyezte meg ravaszkásan az Autómosószörny, mert úgy látta, hogy Kisjoci esőkabátjának a zsebe gyanúsan dudorodik.
Kisjoci hirtelen a zsebébe nyúlt, elindult kifelé az autómosóból, majd kissé hátrafordítva a fejét, könnyedén megrántotta a vállát és csak úgy odavetette:
-          Az nincs.

Miközben Nagyjoci és Kisjoci elmentek a benzinkútról, még látták, ahogy az autómosóhoz egy ezüst Mazda MX5-ös gurult be. És jól lehetett hallani azt is, ahogy az Autómosószörny morogni kezd, majd hangosan felzokog.
-          Pedig csak egy kindertojás kellett volna neki. – jegyezte meg csendesen Kisjoci, markában apró játékfigurát szorongatva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése