2017. november 30., csütörtök

Ayhan Gökhan: Az Úrjézus és a meztelen csiga

Gökhan egy mai cigány mesét hozott nekünk. Varázslatos,  csakúgy, mint Kata grafikája.

Grafika: Endrődi Kata

Mikor volt ez, meg nem mondom, régebben, mint bármi, alig éltek abban a régiségben cigányok, hát olyan pedig nem is volt, hogy cigányok ne éltek volna.


A hetedik napon Úrjézus megpihent a világteremtés szélén. Ott ücsörgött, nézelődött, figyelt. Tévedt arra pedig egy csiga. Jókora ház, jókora kéz és jókora láb, duplán. Nem akármilyen csiga, világlegnagyobbja. 
Mondja Úrjézusnak:
-        Küldött Ördög, átkozlak meg!
Még ilyet ki hallott.
Az Úrjézus nem szólt semmit, csak a könnyei potyogtak, mint a mérges koporsószegek. Volt nagy szomorúságban az Úrjézus.
Az Úrjézus teremtette giliszták arra kúsztak, négy gyönyörű földigiliszta, szájuk földes, arcuk is földes, szívük tiszta.
Szögekké átkozta őket a csiga.
Legurult a világteremtés széléről az átkozott négy szög, bele az emberek gonosz és irigy világába, hogyha ideér az idő, az Úrjézus keresztre feszítéséhez szegődjenek átkozott szögnek.
Az Úrjézus teremtette bagoly arra szállt, hosszúkás, kitárt szárnyú uhu.
Keresztfává átkozta őt a csiga.
Legurult a világteremtés széléről az átkozott keresztfa, bele az emberek kegyetlen és szenvedő világába, hogyha ideér az idő, az Úrjézus drága teste alá repüljön keresztnek. Bagoly sűrű tolla a keresztfa vékony erezete, ijesztő hangja a keresztfa sok apró repedése.
Az Úrjézus nem szólt semmit, csak a könnyei potyogtak, mérgesen a hideg koporsószegek.
Az egyik koporsószeg eltalálta a csigát, a másik koporsószeg is eltalálta őt, nem különben a harmadik, negyedik, ahányadik.
Aztán történt, ami történt.
A csiga háza eltűnt, kezei és lábai leestek, úgy tapadt meztelen hasával a száraz földhöz, mintha abból nőtt ki volna, úgy imbolygott meztelen háta felett az ég, mint cigányzenész zakója a sírástól, ha hangszere egyszerre halt meg volna.
Ezóta meztelen csiga a meztelen csiga.
A régi vándorcigányok meséje szól így.

A mese megjelent a Vigília folyóiratban.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése