2017. július 3., hétfő

Lukács-Kis Panka: A repülő cirkusz



- Repülő cirkusz! Világszám! - harsogta a szlogent mindenfelé a cirkuszi furgon. A csíkos plakátok is ezt hirdették városszerte.
Bori, Lujzi és Máté már egy órával hamarabb érkeztek. Bori hóbortos nagybácsija, Béla bácsi kísérte el őket. Vett nekik egy csomó vattacukrot, meg üdítőt, és hagyta, hogy felfedezzék a cirkuszt.
Béla bácsi és Rémusz, a cirkusz bohóca, régi katonatársak voltak, így a három gyerek bemehetett a kulisszák mögé. Megnézték az oroszlánokat, tigriseket, az elefántot és a lovakat. Látták, hogyan készülődik a zsonglőr, az erőember és a kötéltáncos. Elámultak. Legjobban a levegőakrobaták tetszettek nekik, ahogy furcsa ugráló, hajlongó mozdulatokkal melegítettek. Rémusz egy idő után kitessékelte őket, mert neki is készülnie kellett.
Béla bácsi és a gyerekek elfoglalták a helyeiket. A nézőtér zsibongott az izgatottságtól, a levegőben érezni lehetett a feszültséget, a várakozást és a kíváncsiságot. A kezdést dobpergés és gong jelezte. A közönség elnémult.
Két csíkos pólós, izmos ember jött be a színpadra. Az alacsonyabb felmászott társa hátán a nyakába, felegyenesedett, így forogtak körbe. Majd leguggolt kezével a másik fejébe kapaszkodott és lábait az égbe emelte. A nézőtér visszafojtott lélegzettel várt. Máté izgalmában mocorogni kezdett az ülésén, a lányok tátott szájjal ámultak. Béla bácsi halkan hortyogott, őt nem hatotta meg a jelenet. Eközben a felső ember terpeszbe nyitotta a lábait, míg az alsó körbe hordozta őt a porondon. Még pár percig mutatványoztak, majd meghajoltak és kimentek. Utánuk következett néhány zsonglőr buzogányokkal és tányérokkal, egy lány hullahopp karikákkal táncolt, majd a karikaugró akrobaták érkeztek. Hangos kiabálással, tapssal biztatta őket mindenki.
A gyerekek örömére Rémusz jelent meg a színpadon. Alig ismertek rá. Pepita kockás nadrág, piros ing, sárga hózentróger, zöld kalap és óriási fekete cipő volt rajta. Nyakában tarka pöttyös csokornyakkendő. Szinte a felismerhetetlenségig ki volt sminkelve. Fehér arcára hatalmas piros szájat és síró-nevető szemeket festett. Ahogy bejött, már el is esett a saját lábában, a közönség felnevetett, ahogy csetlett- botlott.  Megpróbált zsonglőrködni, de az összes tányér a fejére hullott, próbált hullahopp karikázni, de folyton a fenekére esett. Minden mozdulatára hatalmas nevetés volt a válasz. Erre már Béla bácsi is felébredt, és eleresztett egy félmosolyt.
A bohóc szám végén szünet következett. Az emberek kitódultak a mosdóba és a büfébe. Bori és Lujzi beállt a női vécé előtt kígyózó sorba, míg Béla bácsi kiment friss levegőt szívni, magyarán cigarettázni. Máté a büfét vette célba. Nemsokára megkapta a pattogatott kukoricát. Hamar végzett. Gondolt egyet és hátra indult a kulisszák mögé.
A biztonsági őr emlékezett rá, beengedte, gondolván, hogy a bohóchoz megy a gyerek. Máté oda indult, de fülét furcsa, zörgő hangok ütötték meg. Az öltözők mögött valami kazánház-féleség volt, innen jöttek a zajok. Óvatosan belépett, és egy óriási motorra hasonlító szerkezetet látott, ez zörgött olyan furcsán. Karok és gombok voltak rajta, és egy kormánykerék szerű valami. Jobban meg akarta nézni, de meghallotta a szünet végét jelző gongot. Kisurrant az ajtón, és rohant a helyére. A lányok méltatlankodva fogadták azt, hogy a pattogatott kukorica mind elfogyott. Máté épp el akarta mesélni, hogy mit látott, amikor elsötétült minden.
Elkezdődött a második felvonás. A levegőakrobatákkal kezdődött a műsor. Halált megvető bátorsággal ugráltak a cirkusz kupolájában. Lentről könnyűnek, légiesnek és egyszerűnek tűnt az egész, mintha repültek volna. Visszafojtott lélegzettel figyelte őket a közönség.
Eközben a föld remegni, rázkódni kezdett. Máté felkapta a fejét, mert ez ugyanaz a furcsa zörgő hang volt, mint amit a szünetben hallott. Hirtelen nagyot reccsent a sátor, és Máté úgy érezte, mintha felemelkedtek volna.
- Az nem lehet- gondolta- nem repülhet a cirkusz!
Körbenézett. A legtöbb ember a légtornászokat figyelte, észre sem vették mi történik. A fiú kifurakodott a helyéről, és a ponyva széléhez ment. Kinézett. Repültek. A cirkusz a föld fölött lebegett, egyre feljebb emelkedett. Felnézett. A sátor tetején egy óriási léggömböt látott, oldalán egy hatalmas légcsavart.
Ekkor hatalmas puffanás hallatszott. Máté arra ébredt, hogy leesett az ágyról és beverte az oldalát. 

Az illusztráció részlet Bárkay Bori rajzából

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése