2016. augusztus 17., szerda

Kiss Lehel: Laci te...! – Várfalvy Emőke: Panaszlevél




Kiss Lehel: Laci te...!

Sándor bácsi szeretett a fonott karosszékben ülni. Ilyenkor mindig elmerengett régi és csodás dolgokon, és sohasem úszta meg, hogy ne támadjon veszett nagy mesélhetnékje. A kis Lacinak ilyenkor mindig meg kellett hallgatnia a meséket. Volt idő, amikor még élvezte is.
– Ne fészkelődj már annyit, mert mindjárt beléd csípek! – mordult föl Sándor bácsi, de nem haragosan, és megsimogatta Laci buksiját.
Laci meghúzta magát az öreg ölében, és kezdett nagy laposakat pillantani, mintha hirtelenjében elálmosodott volna. Még a fejét is oldalra billentette.
– Laci te...!
Laci tudta, hogy ilyenkor következik az a rész – de mindig remélte, hogy mégsem –, amikor azzal fogják ijesztgetni, hogy jön egy tarka lepke, és a fülén keresztül bemászik a fejébe. Megborzongott a gondolattól. Elképzelte, milyen arcot vág majd, aki belenéz az ő szemébe, és azon át, mint egy piciny ablakon, azt fogja látni, hogy a fejében egy lepke csapong, és pörög körbe-körbe. És hogy milyen kegyetlenül fogják csikolni az ő fejét belülről azok a hímporos lepkeszárnyak!
Tudta, hogy ez azért mégsem fog megtörténni – legalábbis nem pont így –, de most semmi kedve nem volt a felzaklató szellemi kalandozáshoz. Leugrott a Sándor bácsi öléből, és visszamászott a terráriumba.

Fricska Dorka illusztrációja


Várfalvy Emőke: Panaszlevél

Feladó: Fürge Ürgefi
Cím: Mezőségi Ürgelyuk 2/C. – jelenleg lakhatatlan

Címzett: Nagybajuszos Ember uraság
Cím: Mezőség menti faluszélén, a Kurta Kocsma mellett rögtön
Tárgy: Előre megfontolt szándékú mókázásból kifolyó ingatlanrongálás

Tisztelt Nagybajuszos Ember uraság!

Ön folyó év június 11-én, a délelőtti órákban egy kék színű, nagyjából 15 literes vödörnek nevezett célszerszámmal a kezében, a Mezőség nevű közterületen, előre megfontolt szándékkal és kaján vigyorral méretes bajusza alatt, megjelent saját tulajdonomban álló ingatlanom: az Ürgelyuk 2/c. előtt.
Minden előzetes figyelmeztetés vagy korábbi összetűzésből fakadó érdekellentét nélkül – mintegy ún. mókaképpen – lakásomat, annak teljes nappali berendezésével együtt (háromszemélyes, napszítta, illatos széna-kanapé, szárított moha díszpárnák, réti lapu pléd, egy dekor makk kupak, tavaszi vedlett szőrgyűjtemény) elárasztotta kútvízzel, melynek következtében mindent hátra hagyva kénytelen voltam az ingatlanból azonnal távozni.
Ön a távozás után vélhetően valamilyen tudatzavar folyományaként ölébe ragadott, és Laci néven szólongatva csiklandozott, míg figyelmetlenségét kihasználva végül el nem iszkoltam, meg sem állva dr. Bükkfay Mókus Miklós nevű unokabátyám odújáig.

A biztosítóm, az Üregiek Közösségi Kártalanító Kompániája mai napon elvégzett felmérése szerint az ingatlanomban (Ürgelyuk 2/c.) helyrehozhatatlan károk keletkeztek. Az Üregépítők Szakmai Szövetségének szakvéleménye szerint üregem kotoréktanilag nem biztonságos, így kényszerbontásra ítélték (miután a szakértők jóízűen elfogyasztották a megmaradt berendezést).
Mivel, mint kiderült, biztosításom nem terjed ki szándékos, előzetes megfontolásból elkövetett mókázásból kifolyó káreseményekre, így kérem, méltányosságból szíveskedjék személyesen károm megtérítésében segédkezni.

Megtisztelő válaszát várva!

Fürge Ürgefi
ideiglenes cím:
Bükkfay Ügyvédi Odú, Rétszél, 5. fa




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése