2023. május 22., hétfő

Németh Eszter - Szántói Krisztián: Szakítószilárdság

 

(c)Szántói Krisztián

Szakítószilárdság

(Emíliának szeretettel)

Az eperszájú gondterhelt arccal ücsörgött a kisasztalnál. Ráncolta a homlokát, és a copfjai csakúgy rezegtek a nagy gondolkodásban. Rajzolni akart, de nem egyedül. Újabban épp semmit sem akart egyedül csinálni.

A héten a legszörnyűbb esemény az volt, amikor Marynek dolga akadt, és nem tudott tovább a kislánnyal foglalkozni, vagy legalább a kezét fogni. Marynek gyakran akadt dolga, hiszen az eperszájún kívül még huszonnégy másik gyerek is volt a csoportban, de azért szakított elég időt a kislányra. Különösen olyankor, amikor a kabátok mögé bújva bömbölte a világba az alig négyévesek minden világfájdalmát. Ilyenkor Mary egyszerre csak megjelent, és megböködte a kabátot, ami mögött az eperszájú épp a torka szakítószilárdságát próbálgatta. A szót is Marytől tanulta, aki legutóbb nevetve kérdezte pont ezt.

Mivel az eperszájú delejesen vonzódott a furcsa és nehéz szavakhoz, a szót hallva rögtön abbahagyta a bömbölést, sőt még a kabát mögül is kidugta a fejét.

– Tudtam, hogy ez érdekelni fog – nevetett rá Mary. – Szakítószilárdság. Azt jelenti, pontosabban azt mérik vele, mekkora terhelés esetén szakadnak el a dolgok.

– Anyus fülének alacsony a szakító…

– Szakítószilárdsága. Bár szerintem a dobhártyára gondoltál – nevetett Mary, és tréfásan meghúzgálta az eperszájú fülét.

– A dobhártya az egy dob a fülben? – érdeklődött a kislány, miközben elfelejtette, miért is bömbölt.

– Gyere, van valahol egy könyv, megkeressük, és megmutatom. Szerintem a többieket is érdekli.

Most azonban az eperszájú még mindig azon törte a fejét, hogy vajon Marynek lesz-e ideje, esetleg ismer-e elég nehéz és különleges szót, ha elkezdene ordítani, de úgy döntött, mégis másra hagyja az aznapi bömböldét. Van elég kis pisis, mint Robi is. Bár ő nem ordít, a kis tökmag nyár végén egyszerűen átsétált a bölcsiből az oviba Mary kezét fogva. Mi több, pofátlanul csak úgy odarohan, ha Mary délelőtt megérkezik:

– Hiányoztál! – mondja neki. És máris megölelik.

Az eperszájú ebben a pillanatban a fél karját odaadta volna Mary öleléséért, és ádáz tekintettel bámult a Tökmagra. Mary megérezhetett valamit a kislány gondolataiból, mert ránézett, és felé nyújtotta a kezét. Az eperszájú belebújt az ölelésbe, és még a Tökmag keze sem zavarta a vállán, aki szintén megölelte.

– Tudod, a Mama elköltözött. Most fent lakik az égben – bukott ki végre belőle.

– Tudom – felelte Mary, és szomorú lett az arca. – Mondta az anyukád tegnap.

– És jöttek a rendőrök, és az erkélyre kellett felmászniuk, úgy tudtak csak bemenni, és az Anyus meg csak sírt. – Majd kis szünet után hozzátette: – De én nem sírtam!

– Én biztos sírtam volna. Fogtad az anyukád kezét? Most sok ölelésre van szüksége.

– Nem tud visszaköltözni? – kérdezte a Tökmag, aki meglepően sokat megértett a dolgokból.

– Azt hiszem, hogy nem – kámpicsorodott el az eperszájú. – Vajon milyen lehet odaát?

– Milyennek képzeled? – kérdezett vissza Mary.

– Kényelmesnek. Biztos ott is van egy karosszék… – az eperszájú pisze orra ragyogni kezdett, mint mindig, ha megbirkózott egy újabb nehéz szóval. – Szerintem kisasztal is van hozzá, a játéktáblával. És csillagporból vannak a gombok. Sötét és világos csillagporból…

– És csillagfényben játszanak? – a Tökmag szemmel láthatóan nem értette, mi olyan vicces a megjegyzésén, de Mary nem törődött most vele:

– Lerajzolod?

– Nem tudom lerajzolni – nyafogta az eperszájú. – Segítesz?

– Persze, hogy le tudod rajzolni! – nevetett Mary. – De segítek, ha szeretnéd.

Azzal felállt, kezét nyújtotta a két gyereknek, a balt Tökmagnak, a jobbat az eperszájúnak, de nem a rajzasztalhoz indult, hanem a raktárba. Nem kezdett el rögtön valamelyik polcon kotorászni, hanem elgondolkodva állt a papírokat tartó állvány előtt. Annyira törte a fejét, hogy észre sem vette, hogy Fanni és Tilda is beóvakodtak, sőt Dani is bedugta az orrát, igaz, csak óvatosan.

Végül mégis kotorászni kezdett, de csak keveset. A sok színespapír és fotókarton alól kihúzott néhány különleges lapot. Már messziről is izgalmasan bolyhosnak látszottak. Aztán a ceruzás-ecsetes polchoz lépett, és két furcsa dobozt vett kézbe.

– Mehetünk nézett a gyerekekre.

A gurulós, zöld székre ült, hogy mindenkinek legyen helye az asztalnál. A dobozokból rajzszén és akvarellceruza került elő. Az eperszájú bámulta a bolyhos papírt, aztán a kezébe vette a legsárgább ceruzát. Először csak egy kicsike csillagot rajzolt a papír sarkába. Óvatosan. Alig látszott. Aztán a Tökmag papírjára pillantott. Egy hatalmas, idétlen fekete csillag állt rajta, és fejlábúak tornásztak. A csillag és az alakok elkenődtek a rajzszéntől maszatos gyerekököl nyomán. Mary mosolyogva gurult oda:

– Várj, lefújom – azzal lefújta a rajzot fixálósprével. – Lengesd meg kicsit, aztán rajzolhatsz a másik oldalára is.

Az eperszájúnak tetszett a nagy csillag. A Tökmagra nézett.

– Segítesz?

A kisfiú kezébe vette az aranyszínű ceruzát, ökölbe szorított kézzel egy nagy, csálé csillagot rajzolt a papírra.

– Hogy kell fotelt rajzolni? – kérdezte Marytől az eperszájú.

– Hát… rajzolj egy fekvő krumplit, és rá egy álló krumplit, de ne nyomd rá a ceruzád…

Az eperszájú a nyelvét is kidugta igyekezetében, észre sem vette, hogy a többiek lélegzet-visszafojtva figyelik. Mary mellégurult, kezében a rotringnak hívott nyomós ceruzájával. Miután az eperszájú elkészült a krumplikkal, a ceruzával négy pontra bökött a krumplik alján.

– Itt lesz a fotel négy lába, rajzolj ugyanígy négy picike krumplit.

Aztán óvatosan húzott két finom vonalat:

– Ide is rajzolj krumplit, ez lesz a karfa. Ide meg egy kis, fekvő krumplit, ez lesz a fejtámla.

A gyerekek ámultak. Mindenki fotelt akart rajzolni. De inkább a rendes papírra.

– Most rajzold bele a nagyit, ahogy képzeled – mondta Mary az eperszájúnak.

Ő pedig ugyanolyan óvatos vonalakkal, ahogy Mary már mutatta, krumplikat rajzolt. A gyerekek a saját papírjaik fölé hajoltak. Tilda egyszarvút rajzolt. Könnyen ment neki, már öt és fél éves volt, és mindig egyszarvúakat festett. Fanni virágos rétet rajzolt, az öklével folyton elkenve a színeket, Mary rámosolygott:

– Majdnem olyan, mint egy Monet. Emlékszel még rá?

– Idehozzam a könyvet? – kérdezte Fanni előzékenyen.

– Nem kell. Ha kész vagy, mutatok valamit.

– Kész vagyok.

– Hozz ecsetet és vizet – és Mary finom mozdulatokkal összevizezte a papírt. A gyerekek szájtátva figyelték, ahogy a színek, mint a vízfestéknél, elfolynak.

– De széééép! – kiáltott Fanni.

– Ha megszárad, kapsz filctollat, ha szeretnél. – Fanni azonban már nem figyelt. Száradni tette a képét, és elszaladt.

Nemsokára csak a Tökmag és a még mindig rajzoló eperszájú maradt az asztalnál. Mary a kislány vállára tette a kezét.

– Mindent rárajzoltál?

– Nem… De nincs több hely.

Mary nézte a színes, elmosódott kontúrú képet. Aztán filctollat vett a kezébe.

– Szeretnéd? – nézett az eperszájúra.

– A Mamát ne…

– Rendben.

Óvatosan dolgozott, finom, halvány vonalakkal húzta meg a tárgyak és a fotel kontúrját. Aztán az ecsettel elfuttatta a színeket, de úgy, hogy ne folyjanak egymásba.

– Tudod, Mary – jegyezte meg az eperszájú a végeredményt szemlélve –, Anyus nem kell sírjon. Szerintem a Mama beköltözött odafent.

– Szerintem is – simogatta meg Mary a kislány fejét.

– A csillagot én rajzoltam! – mondta büszkén a Tökmag.

– Na, menjünk kezet mosni! – nevetett Mary. – Még jó, hogy a rajzszén kijön a mosógépben…

De ezt a gyerekek már nem hallották. Csak a kép ragyogott fel az asztalon, mintha valaki csillagporral szórta volna be.

---

Történetek a Világuccából sorozat 

Szerkesztette: Miklya Zsolt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése