2020. október 23., péntek

Németh Eszter: Biciklis marypoppins - Szegedi Katalin: Esőfelhő




"A modernkori Mary Poppins zsebe még akkor is tele van mesével és gyerekbajra való láthatatlan ragtapasszal, ha nincs is zsebe. "


Németh Eszter: Biciklis marypoppins

 

A modernkori Mary Poppins biciklivel jár, mire felér a kaptatón, kissé kipirosodik az arca, vidáman csillog a szeme, és nevetve köszön a kutyát sétáltató hölgynek. Minden reggel. A hölgy nevetve köszön vissza, akinek szeme van, látja, ebben a mosolyban semmi kimért előkelőség nincs, amivel a hölgy különben a járókelők köszönését fogadja.

A modernkori Mary Poppins leszáll a biciklijéről, betolja az udvarra, és gondosan lelakatolja. Mondták, hogy nem tarthatja ott, mert a gyerekek felmásznak rá, mire ő csak fölényesen legyintett, pontosan tudja, hogy a gyerekeknek ennél sokkal több esze van. Lelakatolni se a gyerekek miatt kell, hanem a fölnőttek miatt, akikről a modernkori Mary Poppins nem sokat tart, néha elgondolkodik ugyan, melyik ponton romlanak fölnőtté, de végül ez nyilván fokozatosan történik.

A modernkori Mary Poppins zsebe még akkor is tele van mesével és gyerekbajra való láthatatlan ragtapasszal, ha nincs is zsebe. Amikor a frányavírus, az előkelő koronás becenévre hallgató, otthon ragacsolta a gyereknépet, ő azért bekerekezett, mert gyerek az mindig akad. És ha akadt, rögtön meg is tanította malmozni.

Most a második hullámban minden nap kerekezik a dombra fel, mert a gyerekek várják, és csodálatos módon, ahogy rápillant a földből alig kinőtt kisemberre, máris csalhatatlan ösztönnel kérdi meg: ez egy egypuszis vagy kétpuszis aua? A modernkori Mary Poppins, ha a gyerekek fagylaltnak nézik, akkor fagyivá változik és... visszanyal. További csodálatos tulajdonsága, hogy meg sem kell szólalnia, csak ránéz a magát fölnőttnek képzelő gyerekre, aki rögtön tudja, hogy merre hány méter, és hogy gyereknek lenni tulajdonképpen remek, mert ha a visszaváltozás a modernkori Mary Poppins szeme pillantására rögtön végbemegy, akkor szó sem lehet mérgelődésről. Ilyenkor modernkori Mary Poppins elmosolyodik, és összekócolja a kópé haját. A fölnőttek félnek tőle, mert a veséjükbe lát. Jobb, mint egy röntgenkészülék vagy hazugságvizsgáló. Persze nem szól semmit, de úgy csóválja a fejét, hogy csak úgy röpködnek a felháborodástól a laza kontyából kikunkorodó, zabolázhatatlan tincsek.

A gyerekek nem félnek, ellenben azt tartják, hogy gazságmérő detektora van, aminek a megszerzésére folyton kísérletet tesznek, persze sikertelenül, mert a detektor elorzása is gazság, amit a detektor rögtön becsületesen jelez is.

A modernkori Mary Poppins mindezek után biciklire pattan, miután természetesen kioldotta a lakatot, és elkerekezik. Mondhatni száguld, mert lejtmenetben ez igazán nem nagy kihívás. Esernyője nincs, se keleti szele, de azért az aprónép szerint teljesen igazi.

 〜〜〜

Szegedi Katalin: Esőfelhő




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése