2015. augusztus 1., szombat

Aranyecsettel pingált mérföldkő


Schall Eszter illusztrációja
Az Író Cimborák egyik alapítójaként évek óta izgatottan figyelem, milyen halálosan komolyan vett játékkal lepnek meg legközelebb a cimboráim. A témákról mindig idejekorán értesülünk belső levelezésünkön keresztül, de ha nincs is mindig időnk az összes témában alkotni, mindig nagy öröm nyomon követni, ha újabb mérföldkőhöz érkezik a kortárs magyar gyerek- és ifjúsági irodalom egyre izgalmasabbá váló fóruma. 
Az Aranyecset-parafrázis végéhez érve kijelenthetjük, hogy Miklya Zsolt ötlete nyomán újabb mérföldkőhöz érkeztünk, amelyet épp a szavak és a lélegzetelállító grafikák világteremtő ecsetje festett a játékos és színes szövegekkel kikövezett utunk mellé.
Külön öröm számomra, hogy a Móra Kiadó szerkesztőjeként épp most dolgozhatom Nemes Nagy Ágnes inspirációként szolgáló szövegének új kiadásán, amelyhez a néhány bejegyzéssel ezelőtti csodálatos képet is készítő Schall Eszter ragadja meg Szádeli aranyecsetjét.

Dávid Ádám





Illik, nem illik e dicsérő szavak után megszólalni, megteszem mégis, méghozzá három okból:

  1. Megköszönöm alkotótársaimnak - íróknak, grafikusoknak és Bódi Kati szerkesztőtársamnak - ezt a csodálatos fél évet, aminek eredményeként megszületett az Aranyecset és testvére, az Ezüstecset tizenöt részből álló, mégis összetartozó, egységes történetíve. Jó volt együtt dolgozni veletek!
  2. És a történetnek még nincs vége, mert szeretnénk kiállítást szervezni az anyagból, ahol a képek és szövegek is szerepelnének, s melynek megnyitója alkalmat adna egy újabb Cimbora-Pajtás találkozóra. A kiállítás helyszíne remélhetőleg a Budai Pagony a könyvesbolt lesz (Bartók B. u. 5.), már csak egy nagyfőnöki OK hiányzik. A megnyitó várható időpontja: szeptember 4. vagy 5., még nem dőlt el pontosan, s három hétig tekinthető majd meg.
  3. Nemes Nagy Ágnes Aranyecset c. művének új kiadása, aminek első grafikáját most közölhetjük, olyan előre nem tervezett együttállás, amiért külön hálát kell adjunk a szálakat szövőnek. Köszönjük a Móra Kiadónak, hogy elsőnek adhatunk képes híradást róla.

Miklya Zsolt


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése