2015. március 1., vasárnap

Majoros Emma: A levél


(Majoros Emma levelét olvasva Iveszics Vanda "rajzolgatott a füzet szélére")



Kedves Erika néni!


Minden bizonnyal maga is volt tini. Valamikor. De biztosan régen volt már, hiszen teljesen el tetszett felejteni, milyen az. A tinikor nehéz, fárasztó és… szar.
Először is ott vannak a hangulatok. Fogalmam sincs, milyen lesz a hangulatom holnap, vagy akár csak egy óra múlva. Az egyetlen dolog, amit biztosan tudok, hogy milyen a hangulatom most. Ez határoz meg mindent. A döntéseimet, a véleményemet és a dolgozatokhoz való hozzáállásomat is. 
Másodszor is ott a szerelem. Ez egy rejtélyes és aljas dolog, mert még nem tudok róla semmit, csak azt, hogy akarom. Leginkább ez a hangulat fog meghatározni mindent. Olyan vagyok, mint egy kisgyerek, aki meglát valamit a polc legtetején. Nem tudja, mi az, hiszen csak egy részét látja lelógni a polcról. Csak azt látja, hogy mindenkinek van olyanja és mindenki boldog tőle. Ezért addig hisztizik, sír, püföli a földet, míg meg nem szerzi. Csakhogy mi nem sírunk és hisztizünk, hanem mi depizünk és zenét hallgatunk. 
Harmadjára ott az önbecsülés, a kapcsolatok és a barátok. Mindenki körülöttem olyan mint én, mindig más a hangulata és mindig csak egy dologra koncentrál: hogy őt és csak őt szeressék. Ezért mindenki felépít magának egy hamis személyiséget, ami lehetőleg mindenkinek tetszik. Ott a kemény gyerek, aki visszaszól a tanárnak, a laza gyerek, aki baromkodik az órán, az okos gyerek, aki mindent tud, a szép lány, aki minden pasit megszerez, a szépfiú, aki minden lányt megszerez, stb. stb. Azok az emberek, akiket már szeretnek, mindent megtesznek, hogy a többieket ne szeressék. Ezt az önbecsülés lerántásával tudják megvalósítani és pletykákkal. 
Nekem minden percben ezzel kell küzdenem. A hangulatokkal, a szerelemmel, a pletykákkal, az önbecsülésem fenntartásával, a hamis énem fenntartásával. És ez nagyon nehéz és fárasztó. Nincs időm, kedvem, kapacitásom, energiám tanulni. 


Megértését köszönöm:


Emma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése