2014. július 18., péntek

Kovács Klaudia: Katica álma (a nagyváradi képzőművész meséje Tóth Ágnes írócimbora rajzához készült)



Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy sűrű erdő. Sűrű erdő mélyén kis házikó. Annak udvarán egy hatalmas tölgyfa. A kis házikóban Katica lakott a nagymamájával. Nagyi minden este mesélt Katicának az erdő titkairól, és csodás lényeiről.

Egyik este Katicát ismét a nagyi meséi ringatták álomba. Virágos rétet álmodott, pitypanggal, ibolyával és milliónyi virágszállal. A kislány katicabogárrá változott, aki édesen pihent a pihe-puha levélágyon. A fűszálakat lágyan ringató szél meg-megsimogatta arcát, és mély álomba ringatta őt. Tücskök ciripeltek, verebek csicseregtek, és szorgos hangyák gyors léptei hallatszottak, míg Katica álomvilágban bandukolt. A kislány bejárta az erdő minden zegzugát, hisz egy katicabogár olyan kicsi, hogy bárhová be tud bújni. Megleste hogyan reggeliznek a méhek a friss virágporból, miképp dörmög medve anyuka a kisbocsokkal, és bepillantott a nagy tölgyfa odújába frissen beköltözött mókusházaspár életébe is. A szorgos hangyacsaládnak is segédkezett élelmet raktározni a téli hónapokra. Egyik levélről a másikra szállt, friss harmatcseppben fürdött és mézédes virágport reggelizett. Reggelente az erdő közelében hűsen csobogó patakban igazította meg díszes pöttyeit, majd kötötte copfba fekete fürtjeit.
-          Nem is olyan nehéz egy katicabogár élete – gondolta álmában Katica. – Ha majd nagy leszek, katica leszek! 

      Azzal édesen aludta tovább álmát, míg nagyi fel nem ébresztette.
-           Ébresztő Katica! Hasadra süt a nap. Mi szépet álmodtál drágaságom? – kérdezte a nagymama.
-         – Nagyi! Katica voltam, sok fekete pöttyel a hátamon, göndör fürtökkel! Hangyákkal reggeliztem, békákkal fürödtem, és mókusokkal ugráltam egyik tölgyfáról a másikra. Csodálatos álom volt nagyi!


Nagymama és Katica még sokáig beszélgettek a kislány édes álmáról, aki még sok-sok éjszakán keresztül változott katicabogárrá és járta az erdőt szorgalmasan. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése