2012. augusztus 20., hétfő

Bertóti Johanna: A sütőtökA veteményeskertben elviselhetetlen volt a népsűrűség. Harminchat zöldség egy négyzetméteren! Ki hallott még ilyet? A paradicsomok majd kipukkadtak mérgükben, a paprikák protestáltak, az uborkák uszították a többieket, a babok berzenkedtek, a sárgarépák siránkoztak, a saláták sopánkodtak. Egyedül a sütőtök ült nyugodtan a babérjain, mert véletlenül tényleg rátelepedett egy kisebb babérbokor ágára, és feltápászkodni semmi ereje meg kedve nem volt, mint ahogy mérgelődni, protestálni, uszítani, berzenkedni, siránkozni, sopánkodni sem.
               A pincében elviselhetetlen volt a sötétség.
            – Bárcsak visszamehetnénk a napsütötte veteményeskertbe! Milyen jó dolgunk volt ott. Rendszeres fürdés, kellemes szellő, és fény, fény! – emlékeztek vissza vágyakozva a zöldségek a jobb napokra. – Itt csak a szörnyű sötétség. No meg patkányok! Brrr!
            Rettegve gondoltak a pincében megforduló rágcsálókra. Egyedül a sütőtök nem foglalkozott a zöldségeket fenyegető veszélyekkel. Hogyan is foglalkozott volna velük? Mélyen aludt, semmi sem zavarhatta meg az álmát.

          A lábasban elviselhetetlen volt a hőség. A zöldségek sikítottak, sápítoztak, siránkoztak.
            – Mennyivel jobb volt a hűvös pincében! Bárcsak visszamehetnénk! Itt elpusztulunk!
            Lassan elhallgattak. Mire a gazdaasszony levette a tűzről a lábast, már nem tudtak szólni.
            A sütőtök eközben az ablakban vigyorgott kifaragott szájával.

Fent: Schall Eszter illusztrációja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése